Nya prognosen: Räkna med 1 300 mer – varje månad

Storbanken tror på höjd ränta redan i år

Av: 

Gustaf Larsson

Boränta

Skenande energipriserna och höjda räntor.

Dubbelsmockan kan slå hårt mot hushållen.

Boendekostnaderna kan öka med i snitt 1 300 kronor i månaden, enligt Handelsbankens nya prognos.

Bränslepriserna har ökat gång efter annan sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Det, tillsammans med stigande räntor och hög inflation, kommer att innebära en smäll mot svenskarnas plånböcker. Det skriver Handelsbanken i en ny prognos.

– Vi räknar med att högre räntor och energipriser betyder ökade boendekostnader med i genomsnitt 1 300 kronor i månaden, säger bankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

En kostnadsökning som kan bli tuff för enskilda hushåll, enligt banken.

”Det genomsnittliga hushållet klarar detta men skillnaden i kostnader är stor beroende på boendeform, belåningsgrad och uppvärmningssystem. För de med små marginaler kan det bli tufft”, står det att läsa i Handelsbankens nya fastighetsrapport.

Christina Nyman på Handelsbanken.

Räknar med räntehöjning i år

Riksbanken har tidigare signalerat att de inte kommer att röra styrräntan förrän i slutet av 2024. Men den senaste tiden har de backat – och bedömer nu att deras tidigare prognos är passé.

– Våra prognoser från februari kommer att behöva revideras upp. Vår bedömning av räntebanan är överspelad, sa vice Riksbankschefen Anna Breman förra veckan.

Under tisdagen gick Konjunkturinstitutet, KI, ut med att de tror på en räntehöjning redan i september. Handelsbanken är inne på samma linje, trots de konjunkturrisker det för med sig.

– Vårt huvudscenario är att Riksbanken höjer räntan i september, men höjningen kan komma redan i juni, säger Christina Nyman.

”Nära fördubblas”

Därefter väntar successiva räntehöjningar så att styrräntan ligger på 1,25 procent i slutet av 2024, enligt prognosen. Sist styrräntan var på den nivån var 2012, då på väg ner.

”Bostadsräntorna, bundna och rörliga, stiger i linje med Riksbankens styrränta. Det betyder en gradvis ökning i boräntorna. Även räntor till företag kommer stiga och nära fördubblas jämfört med i dag”, skriver Handelsbanken.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Räntevarningen: ”Stiger – ta höjd för sju procent”

ÄMNEN I ARTIKELN

Boränta

Bolån

Handelsbanken