Brandfarlig teknik kan ge dyrare försäkringar

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2017-11-01

Ny teknik, som solceller, kan innebära en ökad brandrisk i de svenska hemmen. Det är viktigt att tänka på brandsäkerheten när man installerar ny teknik i hemmen, enligt Brandskyddsföreningen. Arkivbild.

Nya innovationer som roar eller underlättar vardagen kan också betyda en ökad brandrisk i hemmet. Flera försäkringsbolag flaggar för att det kan leda till dyrare försäkringar.

Under de senaste åren har det återkommande larmats om hoverboards och mobiltelefoner som börjat brinna. Ny teknik ses som en riskfaktor när det gäller bränder i hemmen, särskilt produkter med olika typer av laddningsbara batterier.

– Det är alltid så med ny teknik. Det kan inträffa saker man inte tänkt på från början. Sen lär man sig och förbättrar tekniken, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Solceller pekas ut

Allt fler villaägare installerar solcellspaneler på sina tak och i sådana paneler har det också förekommit bränder, enligt Lars Brodin.

– Jag kan inte säga att solceller är farligare än andra typer av energikällor. Men man måste hantera riskerna och följa tillverkarnas anvisningar. Man bör ha någon typ av brytare nära solcellerna så att man kan bryta strömmen i samband med en brand, säger han.

Thomas Gell, forsknings- och innovationschef på Brandskyddsföreningen, anser inte att brandrisken generellt ökat i svenska hem på grund av ny teknik.

– Det skulle jag inte säga. Ny teknik är ofta bättre. Förr brann både kaffebryggare och tjock-tvapparater. Det har nästan helt försvunnit, säger han.

Svårt att släcka

Försäkringsbolagen ger däremot en annan bild. Enligt en enkätundersökning som Brandskyddsföreningen gjort bland de största bolagen anser fem av sex att ny teknik tvärtom kan innebära en ökad brandrisk i hemmen.

På sikt kan det betyda dyrare försäkringar för dem som installerat exempelvis solceller eller äger laddningsbara batterier, enligt flera av försäkringsbolagen.

"All ny teknik kan vara en potentiell risk. Solceller är ett bra exempel, eftersom de genererar spänning och innebär att elkopplingar introduceras på utsatta platser så som tak. Dessutom finns det svårigheter att släcka bränder under tak med solcellspaneler", säger Daniel Schwinn, riskingenjör på If, i en kommentar.

Lars Brodin är tveksam till att brandrisken kan anses vara så pass förhöjd att det skulle kunna motivera dyrare försäkringar.

– I så fall får man höja försäkringspremierna för alla. Det känns lite konstigt, säger han.


Efterlyser tydliga regler

Thomas Gell varnar samtidigt för att säkerhetsforskningen inte hänger med när det gäller exempelvis energilagringssystem i hemmen, som man kan söka statligt stöd för att installera. Han efterlyser tydligare riktlinjer från statligt håll.

– Det finns inga regler eller riktlinjer för hur sådana energilager ska utformas. Ska de få finnas i bostadshus över huvud taget? Det finns en hel del problematik, och när utvecklingen går så fort hinner man inte säkerställa att allt går rätt till, säger han.

Försäkringar

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu