Bankernas trick: Försöker låsa fast kunderna

Pressar priserna på bundna bolån

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-10-16

Lockpriser för att kunderna ska bli i bankens förvar under flera år.

Enligt Claes Hemberg, oberoende ekonom, är den nuvarande prispressen på bolåneräntor ett rop på hjälp.

– Se det som att bankerna är stressade, säger han.

Bankerna pressar sina bolån. Förra veckan gick SEB ut med att man nu erbjuder en ränta på 1,29 procent för alla bolån med en bindningstid på mellan 1 och 10 år.

Samtidigt valde SBAB att sänka räntan på de bundna bolånen med mellan 0,1 och 0,3 procentenheter, vilket SvD tidigare har rapporterat.

”Dags att binda?”, frågar SEB sina kunder.

Nej, säger bedömare.

– Se det hellre som att bankerna är stressade, säger Claes Hemberg, oberoende ekonom.

”Räntor är en viktig intäkt”

De två nämnda bankerna har tidigare kommenterat saken för SvD. Enligt dem beror de lägre räntorna främst på att kostnaden för bundna lån har sjunkit, men inte de rörliga.

Men enligt Claes Hemberg beror de sänkta boräntorna på de låga marknadsräntorna. Låga marknadsräntor betyder i det här fallet lägre intäkter för bankerna, varför de nu vill att så många som möjligt binder sina lån.

– Räntor är en väldigt viktig intäkt, en jättestor del av bankernas ekonomi. När räntorna är så låga måste de tänka efter: Vänta nu, om inte vi kan tjäna pengar på det här, hur ska vi då tjäna pengar?”.

Han menar att bankerna det senaste årtiondet har fått förlita sig på räntorna som affärsidé. Tidigare kunde de tjäna pengar på såväl räntor som fonder och pensioner. När de nu i stora drag har blivit utkonkurrerade på de sektionerna, får de gripa efter halmstrån.

– Det är den sista flotten på Atlanten, och nu läcker även den, säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg, oberoende ekonom.

Flera anledningar bakom pressade priser

Samtidigt som marknadsräntorna är låga tätnar också konkurrensen. Fler banker vill ha del av kakan. Ur kundernas perspektiv är det därför ett gyllene läge att förhandla ner sin ränta, enligt Hemberg.

– Ja, för bankerna är pressade. Tidigare har man internt sagt att det ”inte är några problem, våra bolånare flyttar inte”. Men nu börjar det hända saker. Det kommer nya banker, SBAB och Danske Bank är inte nya, men de kan tjäna på att sänka räntorna för då flyttar kunderna över till dem.

Enligt honom är det dock inte läge att binda sin ränta i dagsläget.

– Bankerna vill ju binda så att de känner sig säkra på vad du är för kund. De lånar in till sin bank på minusränta, -0,4 procent, så de har bra marginaler. De tjänar pengar på att binda dig. Men eftersom många banker slåss om ditt bolån kan du säkert hitta ännu bättre räntor.

”Kommer att pressa bankerna ännu mer”

En annan anledning till att inte binda just nu är lågkonjunkturen som har gjort sig till känna.

– Det kommer att pressa bankerna ännu mer, så vi kommer att få se ännu lägre boräntor efter årsskiftet.

Snittsvenskens bolån ligger någonstans runt 1,6 procent i ränta i dag. Med rätt knep kan man komma ner en bra bit under det.

– Man måste ha koll på sin ekonomi och säga till banken att man behöver en lägre bolåneränta, för att kunna planera sin ekonomi eller betala bolån. Att man visar på att man har en idé. Att ringa och säga att man vill ha bättre bolåneränta för att man är snäll eller trevlig eller har snygga skor funkar inte, du måste ha bättre anledningar än så.

Vad ligger du på?

– 0,7. Det man behöver göra är att ringa runt och vara envis. Det finns de som har bättre ränta än jag och har varit ännu duktigare. De finns de som har närmare noll, så att komma ner på 0,2 är inte omöjligt.


PODD Därför kommer lågkonjunkturen nu

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det ekonomiska läget och om hur det kan påverka dig.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Lån

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu