Publicerad:
Uppdaterad:

“Läge att se över sitt sparande nu”

Privatekonomerna: Så räddar du pensionen

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Börserna svajar och allt fler tecken tyder på att lågkonjunkturen är på väg.

Och när den väl är här så kommer våra pensioner att drabbas hårt.

– Det kan vara läge att se över sitt sparande nu, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

I sin senaste prognos ­talar Konjunkturinstitutet, KI, om en oväntat snabb ­inbromsning av högkonjunkturen.

Risken för en hård brexit i oktober, den ökade spänningen i Hormuzsundet och det upptrappade handelskriget mellan USA och ­Kina kan förvärra det ekonom­iska läget ytterligare.

Allt detta riskerar att slå hårt mot världens börser och därmed mot svenska pensionssparare.

– Den oro vi ser nu kommer inte att råda fram till pensionsdagen. Men det finns alltid anledning att se över hur man har placerat. Det bör man ju ändå göra regelbundet, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

1 av 3 | Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
”Det finns alltid anledning att se över hur man har placerat”, säger pensionsexperten.

Placera kapital rätt

De delar av tjänste­pensionskapitalet vi själva kan placera är premiepensionen, eventuellt premie­bestämd tjänstepension och privat sparande till ­pensionen.

En mycket stor del av det här kapitalet är placerat på börserna i form av aktiefonder. Rejäla kursras kommer därför att slå hårt mot framtida pensioner.

– Det stora problemet i dag är att vi har en situation där centralbanker håller räntorna väldigt, väldigt låga i syfte att få upp inflationen och tillväxten i ekonomin. Det gör det svårt att hitta ett lockande alternativ till aktiemarknaden, säger Arturo Arques, privat­ekonom på Swedbank.

– Sparkontot ger noll. Å andra sidan är noll mer än minus, och det ska man ­inte förakta.

“Lever som jag lär”

Arturo Arques rekommenderar att man tar ett helhetsgrepp på sitt pensionssparande för att maximera de förutsättningar som råder för respektive del. Han har själv bestämt sig för att ha 60 procent av det totala kapitalet i aktiefonder, och den delen vill han placera så billigt som möjligt.

Pensionsmyndigheten har varit duktig på att förhandla fram väldigt låga fondavgifter. Det tycker jag att man ska man utnyttja och sträva efter att ha allt premiepensionssparande i aktiefonder.

– Jag försöker leva som jag lär. I de delar av min tjänste­pension som jag själv får placera har jag korta räntefonder. Det är rött just nu, lite minus. Men jag är 54 år och vågar inte ha hur mycket risk som helst. Där kan man komplettera med lite företagsobligationsfonder, men i så fall gäller det att se till att de har en hygglig ­kreditrisk.

– När det gäller privat sparande till pension har jag nästan allt i aktier. Lägger man samman de här olika delarna blir det ungefär 40 procent räntor och 60 procent aktier.

PODD: Handelskriget mellan USA och Kina – det innebär det

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur tullkriget mellan stormakterna fortsätter att eskalera, och vad det kan innebära.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: