Experter: Riksbanken kan tvingas sänka räntan

”En extraordinär händelse”

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-04

Efter flera år av minus höjdes reporäntan till noll i december.
Men coronaviruset kan tvinga Riksbanken tillbaka till minus, enligt ekonomer som Aftonbladet pratat med.
– Det är högsta beredskap hos Riksbanken just nu, säger sparekonomen Joakim Bornold.

I går kom beskedet att den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sänker räntan till rekordlåga nivåer. Det ses som ett försök att stimulera börsen när den nu störtdyker i takt med coronavirusets framfart.

– Att sänka räntan mellan två möten, och dessutom med 50 punkter, är väldigt ovanligt och ger tydliga signaler om att man ser allvarligt på coronavirusets effekter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, kallar Feds drag för ”en extraordinär händelse”.

– Fed sänkte mellan ordinarie möten och det har de inte gjort sedan finanskrisen. Det är väldigt sällan man gör det.

Kan påverka reporäntan

Enligt flera bedömare Aftonbladet har pratat med kan Feds sänkning komma att påverka den svenska reporäntan.

– Detta kan absolut påverka Stefan Ingves. Den svenska Riksbanken är ingen isolerad ö och nu visar Fed att man verkligen tar coronavirusets effekter på stort allvar, säger Frida Bratt.

Kommer Stefan Ingves tvingas sänka räntan? Det tror flera ekonomer Aftonbladet pratat med.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, är inne på samma spår. Nu ökar sannolikheten för att Riksbanken vill stimulera marknaden, säger hon.

– De kan bli tvungna att gå tillbaka till minusränta. Det kan också vara så att de startar upp obligationsköp i större omfattning igen för att förse marknaden med likviditet. Fed har agerat och jag tror att fler centralbanker kommer att följa efter. Riksbanken kan mycket väl vara en av dem.

Negativt om kronan stärks

Om centralbanker över världen nu sänker räntorna, och inte Riksbanken, är sannolikheten stor att den svenska kronan stärks. Enligt Joakim Bornold skulle det slå mot den svenska exporten.

– Då skulle det bli mer attraktivt att investera i svenska kronan, vilket gör att den stärks. Och det vill man ju inte. Tvärtom, vi vill gärna att den ska försvagas så våra exportbolag får det lite lättare under den här perioden, säger han.

Han tror också att en räntesänkning kan vara i sikte, kanske före nästa inplanerade räntebesked den 28 april.

– Det skulle absolut kunna bli så. Jag tror det är högsta beredskap hos Riksbanken just nu. Man har daglig kontakt med både Feb och Europeiska centralbanken för att diskutera och hitta de bästa lösningarna.

Ekonomerna Frida Bratt, Joakim Bornold, Maria Landeborn och Johanna Kull.

”Minusränta signalerar kris”

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror däremot att sannolikheten för en räntesänkning i Sverige är fortsatt låg.

– Från att tidigare varit närmast uteslutet så har sannolikheten för en sänkning från Riksbanken helt klart ökat, men den får fortfarande anses som låg. Huvudscenariot är fortfarande att Riksbanken håller kvar räntan på noll.

– Minusränta signalerar kris och jag tror att Riksbanken i det längsta kommer att dra sig för att ta ner räntan i de territorierna igen, säger hon.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen