Så lär du ditt barn om pengar

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2013-07-16

Hur mycket pengar man ska spara till sitt barn är en fråga som ofta väcker diskussion.
Men det viktiga är inte hur mycket du sparar.
– Det är viktigare att lära barnen själva att handskas med pengar än att spara en massa, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Många föräldrar känner en press på sig att spara pengar till sitt barn varje månad. En del sparar hela eller delar av barnbidraget till barnen trots att ekonomin är ansträngd. Andra sparar ingenting, trots att ekonomin är god.
Men det viktiga är inte om och hur mycket du sparar, säger experterna. Det viktiga är i stället att du lär ditt barn att handskas med pengar.

– Barnen behöver lära sig värdet av pengar. Att pengar är förutsättningen för att kunna göra och köpa det man vill, säger Bodil Hallin.

Lek affär med låtsaspengar

Enligt henne kan man börja prata pengar med sitt barn redan i fyra- till femårsåldern. Hon tipsar om att man kan leka affär tillsammans, där barnet får köpa saker och växla låtsaspengar.

– Ett tips är också att sätta upp sparmål tillsammans så att barnen inte sparar bara för sparandets skull. Börja med mål som barnen når ganska lätt. Om barnen vill ha mer än ett sparmål kan det vara en god idé att ha en spargris för varje sparmål. Och varför inte belöna barnen genom att skjuta till mer pengar när de når sina sparmål.

När barnen blir äldre och får veckopeng kan det var en bra idé att öppna ett sparkonto i barnets namn. Barnet kan sedan själv få bestämma hur mycket av veckopengen som ska gå in på kontot.

– Julklappspengar och födelsedagspengar kan självklart också gå in där. Utnyttja möjligheten att döpa kontona. Då blir det tydligt vad pengarna ska användas till.

Låt tonåringen bestämma över sina pengar

När barnen blir tonåringar brukar många övergå till månadspeng. Då kan det också vara dags att låta barnet bestämma allt mer över sin egen ekonomi, även om du som förälder ska ha koll på vad barnet lägger pengarna på.

– Visa på olika sätt att hålla nere utgifterna. Visa hur du gör när du jämför priser, till exempel när du handlar mat. Prata om att man ibland måste prioritera mellan olika utgifter, säger Bodil Hallon.

Vid sidan av kan du från barnets födsel ha ett sparkonto som barnet får ta del av när den nått lämplig ålder. Du behöver då inte känna press på att spara mycket pengar varje månad, utan sätter av när du kan.

– Sparar du 100 kronor i tio år har du 12 000 kronor. Får du dessutom en avkastning på fem procentenheter är värdet ungefär 15 500 kronor efter samma tid.

11 tips - så lär du ditt barn om pengar

  1. Börja prata om pengar tidigt. Lek affär, köp och växla. Använd guldtior.
  2. Sätt upp tydliga sparmål som barnen når ganska lätt.
  3. Uppmuntra och beröm. Skjut till lite extra pengar när barnen når sina sparmål.
  4. Räkna tillsammans på vad veckopengen kan räcka till. Låt barnen skriva ner en plan.
  5. Stäm av, gick det att hålla budgeten? Glöm inte att fira framgångarna!
  6. Visa att arbete ger mer inkomster, t ex sälja jultidningar eller anordna en loppis.
  7. Prata om att man måste prioritera mellan utgifter. Visa hur du gör när du jämför priser eller planerar inför semestern.
  8. Låt tonåringarna ta eget ansvar för månadspengen. Stötta och var delaktig, men låt dem själva ta konsekvensen om pengarna inte räcker. Prata om varför pengarna inte räckte och hur man kan göra för att de ska räcka nästa gång.
  9. Visa på skillnaden mellan att konsumera och investera. Uppätet godis har inget bestående värde. Annat är det med en gitarr som man kan sälja och köpa något annat för pengarna.
  10. Förklara vad ränta och avkastning är och visa hur man får pengar att växa i värde.
  11. Ta hjälp! Fråga andra föräldrar, ladda ner ekonomispel för barn, gå in på sajter som har filmer, checklistor och tips om ungdomar och privatekonomi.

Källa: Bodil Hallin, Ikano Bank

Följ ämnen i artikeln