Så kickstartar du ditt sparande med årets första lön

Därför ska lönen flyttas

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fattiga januari är slut. Årets första lön är här.
Nu finns det en chans att kickstarta sparandet, enligt experter.

Lönekontot är påfyllt. Efter decembers många inköp väntar nu en mer normal månad. Och kanske en chans till att komma igång med sparandet.

– Det bästa för att få igång det är att lägga undan pengar direkt när lönen kommer. Att vänta och se om det blir pengar kvar i slutet av månaden kan resultera i att sparandet aldrig kommer igång, säger Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank.

Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank.
Foto: Pressbild.
Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank.

Inte pengarna på lönekontot

Hennes tips är att se till att pengarna förs över till ett sparkonto automatiskt. Men hur mycket av lönen borde gå till sparandet?

– Det är viktigt att man har bestämt sig för en summa som man klarar att sätta undan varje månad. Tio procent av lönen brukar vara en bra tumregel, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Att spara pengarna på lönekontot rekommenderas inte.

– Det är inte bra av flera skäl. För det första så är risken stor att man konsumerar upp pengarna och för det andra får man ingen tillväxt på kontot. Det är nollränta och pengarna ökar inte i värde, säger Johanna Kull.

Planera årets utgifter

Sharon Lavie tycker också att det nya året ger en möjlighet att rita upp en ekonomisk årsplan.

– Skriv in alla månader och vilka utgifter som är extraordinära just för dem. Det kan vara födelsedagar, planerade resor, bröllop, jul och så vidare. Det ger dig en uppfattning om vilken månad som kommer bli lite tyngre ekonomiskt och förhoppningsvis kommer det sporra dig att planera din ekonomi så att du klarar det, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN