Så undviker du ekonomisk baksmälla efter semestern

Ica-bankens Magnus Hjelmér: ”Tar bara tio minuter”

Publicerad 2020-07-16

Med sommarens alla nöjen är risken stor att vakna upp med en rejäl ekonomisk baksmälla i augusti.

– Man måste tänka till och inte bara köra på, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

Sommaren är full av utflykter, restaurangbesök och glassar hit och dit – det är lätt att konsumtionen sticker iväg.

– Det är aldrig så viktigt som under sommaren att hålla koll på sin ekonomi. I vardagen har vi rutiner, vi vet vad månadskortet och luncherna kommer att kosta. Men på semestern blir budgeten oregelbunden, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Det viktiga är att sätta budgeten först – sedan planera aktiviteterna.

Just därför får han just nu många frågor kring hur man ska hantera sin privatekonomi i sommar.

– Alldeles för många bara frifräser utan att ha koll på sin budget. Då är det extremt lätt att summorna drar iväg, säger han.

Hur ska man göra då?

Det viktiga är att sätta budgeten först – sedan planera aktiviteterna. Ta fram ett papper eller anteckningsverktyget i mobilen och börja med en veckoplanering, rekommenderar Hjelmér.

– Det kan kännas tråkigt men det tar bara tio minuter. Har du fem veckors semester så skriv hur mycket du får använda per vecka. Därefter kan du göra en dagsbudget.

Välj då aktiviteter med omsorg och lägg pengarna där det passar, det finns många aktiviteter som är kostnadsbesparande, tillägger han.

– Tänk på att göra en matbudget också, det kan du spara extremt mycket på. Är man en familj på fyra personer kan en utelunch kosta 500 spänn, tar man med sig hemifrån kostar samma lunch kanske 30 kronor per person.

Konsumerar du mycket av något under sommaren? Se över om du kan köpa storpack istället för en åt gången, säger Magnus Hjelmér.

Ofta småsaker som gör att budgeten spricker

Ett annat tips är att byta boende med någon i stället för att exempelvis hyra stuga eller bo på hotell.

– Hör dig för med släktingar som bor i en annan stad om de vill byta stuga eller boende för en vecka. Då sparar du på boendekostnaderna och kan använda pengarna till aktiviteter i stället.

Och glöm inte att det ofta är de små sakerna som är svårast att räkna med – men också de som oftast gör att det drar iväg.

– Ett bra exempel kopplat till sommaren är glasskonsumtionen. Om du till exempel köper glass styckvis blir dina glassutgifter onödigt stora, varför inte köpa ett storpack? Det kan kännas banalt men faktum är att du kan spara in flera hundra kronor i längden, säger han.

Räkneexempel glasskonsumtion:
Den populära glassen Sandwich kostar cirka 18 kronor om du köper den styckvis.
Om du i snitt äter 4 glassar i veckan under en 6 veckors tid innebär det att du har spenderat 432 kronor på 24 glassar.

Ett storpack Sandwich kostar istället cirka 39 kronor och innehåller 6 glassar - en glass i storpacket kostar alltså 6,5 kr. Det innebär att du endast spenderar 156 kronor för dina 24 glassar.

– Det är en rätt bra deal om du frågar mig. Det här blir särskilt påtagligt om man är en stor barnfamilj då siffran dubbleras flera gånger om, säger Hjelmér.

 

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln