Jessica Wahlgren: Jag ringde psykakuten

Kända svenska kvinnor berättar om sin svåra pms i ny dokumentär

Publicerad 2021-09-16

Jessica Wahlgren

Peg Parnevik hamnar i gräl, Anitha Clemence har blivit våldsam och Paula Manrique blev paranoid.

I en ny dokumentär på SVT berättar kända svenska kvinnor om sina svåra pms-besvär.

– Jag fick panikångest de här pms-dagarna, då gick jag så djupt att jag inte kunde ta mig upp igen, säger Jessica Wahlgren i ”Pms forever”.

Humörförändringar, trötthet och ångest. Sömnsvårigheter, huvudvärk och spänningar över magen. Många svenska kvinnor lider av pms och det ännu svårare pmds som också kan ge depressionskänslor.

I en ny dokumentär på SVT med influencern Hanna ”Hanapee” Persson, 32, berättar hon och flera andra kända svenska kvinnor om sina problem.

– Jag blir jättearg på alla andra fast jag är arg på mig. Jag har den här pms:en som bara äter upp mig inifrån och också får mig att tvivla på allting, så jag måste göra om allting för jag blir aldrig hundra procent nöjd. Om nån skickar ett mejl bara: ”Kan du komplettera det här” så är det som att jag på riktigt skulle kunna slänga ut datorn, för då är det nån som bekräftar hur värdelös jag är, säger Hanapee i ”Pms forever”.

Hanna ”Hanapee” Persson

Peg: Hamnar i gräl

Hon började fundera mer över hur svårt hon drabbas efter att hon blev mamma till Nisse som precis fyllt 1 år.

– Jag vill inte att Nisse på nåt sätt skulle bli rädd för mig, att jag skriker och inte kan kontrollera det. Att jag blir jättearg på nåt som är orimligt. Jag vill inte att han ska drabbas av nåt som är jobbigt i mig.

Artisten Peg Parnevik, 26, berättar hur hon lätt hamnar i gräl när hon har pms.

– Jag minns så många gånger som jag har bråkat med folk, mina syskon, typ min partner, säger hon i dokumentären.

– Jag minns så många gånger när jag har bara hoppat av allt och stängt in mig. Jag skulle flyga själv och hade pms och jag bara: ”Jag sitter kvar här i Frankfurt” eller var fan jag var. Jag pallar inte ens att åka vidare, jag bryr mig inte om mitt liv och jag får bara bo här framöver.

Peg Parnevik.

Anitha Clemence: ”Misshandel”

För medieprofilen Anitha Clemence, 43, har det gått så långt att hon till och med blivit våldsam mot pojkvännen Joel Åhlén-Nyström, 31.

– Jag gick för långt en gång med Joel. Vi spelade kort förra sommaren och jag blev så arg på honom under kortspelet för att han vinner, så jag sparkar till honom så jäkla hårt på smalbenet. Det är ju misshandel, säger hon i ”Pms forever”.

Både make up-artisten och tv-profilen Jessica Wahlgren, 46, och gamingexperten Paula ”Fenjima” Manrique, 38, berättar hur de tvingats söka hjälp på psykakuten på grund av svår ångest orsakad av pms och pmds.

– Jag fick panikångest de här pms-dagarna, då gick jag så djupt att jag inte kunde ta mig upp igen, säger Jessica Wahlgren och kämpar mot tårarna.

– Så jag ringde psykakuten och jag kommer ihåg en känsla av att jag inte tyckte att jag hade nån rätt att må så dåligt, det har ju inte hänt nånting, vad har jag för rätt att må dåligt? Skärp dig, ta tag i det här, ryck upp dig.

Blev paranoid

Paula Manrique har till och med drabbats av paranoia av sin pmds, men först kunde hon inte förstå att det var kopplat till sin mens:

– Jag förlorar förståndet en vecka i månaden. Men just då kunde jag inte särskilja att det var en vecka i månaden, utan det kändes som att jag hade två olika personligheter. Lite som doktor Jekyll och mister Hyde. Jag tror att hela min familj var orolig över mig när jag mådde som sämst och det var också därför jag gick till psykakuten, för att få hjälp, säger hon i ”Pms forever”.

– Jag mådde så dåligt att jag började se syner, jag började höra röster. Jag blev jätteparanoid. Jag hörde att det var nån som gick in i lägenheten fast det inte var nån som var där.

I Sverige kan pms och pmds behandlas med vissa hormonella preventivmedel eller antidepressiva läkemedel. I andra länder händer det att man också också opererar bort livmodern och ibland även äggstockar. Manrique, som behandlas med antidepressiva läkemedel säger i dokumentären att hon helst skulle vilja bli opererad.

– Jag vill ju helst att man opererar bort allt det som orsakar min pmds, säger hon.

Amanda Schulman berättar öppet

Medieentreprenören Amanda Schulman, 41, som driver Perfect Day, uppmärksammades 2018 efter att hon i sin podcast pratat om att de kanske skulle kartlägga kvinnors menscykler på företaget, försöker vara öppen med sin egen pms:

– När jag kommer till jobbet så: ”idag har jag pms, bara så ni vet”. Alltså, våga stå för det, då blir allting mycket mycket lättare. Eller till min man eller mina barn, säger hon i dokumentären och försvarar det uppmärksammade uttalandet:

– Vad det handlade om var att vi sa att vi var öppna för att man skulle kunna vara öppen med sin cykel till sin chef i princip, missförståndet blev att vi skulle logga kvinnornas cykler.

”Pms forever” streamas som en del av SVT Edit och har premiär på SVT play torsdag 16 september.