L: "För jävligt" att Belarus deltar i schlagerjury

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Karin Gunnarsson, tävlingsproducent, säger att tävlingen är opolitisk som svar på kritiken om att inkludera Belarus i den internationella juryn. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Karin Gunnarsson, tävlingsproducent, säger att tävlingen är opolitisk som svar på kritiken om att inkludera Belarus i den internationella juryn. Arkivbild.

NÖJE

Melodifestivalens internationella jury presenterades under tisdagen. Valet att inkludera Belarus har fått Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) att reagera: "För jävligt".

"SVT:s beslut att bjuda in Belarus till den internationella juryn i årets Melodifestival är, rent ut sagt, för jävligt. Chefen för det belarusiska tv-bolaget är Lukasjenkos knähund och har gjort stationen till en ren propagandamaskin. Han står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Detta bolag väljer alltså SVT att bjuda in till fest", säger Karin Karlsbro, Europaparlamentariker och vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus, i ett pressmeddelande.

Melodifestivalens tävlingsproducent, Karin Gunnarsson, svarar på kritiken i ett sms till Sveriges Radios Kulturnytt :

"Vi tittar på geografisk spridning och erfarenheter av tävlingen. Personen som leder jurygruppen i Belarus har stor erfarenhet av tävlingen och en gedigen kompetens på området. Jag förstår att vårt val av Belarus kan ifrågasättas då läget i landet är högst bekymmersamt. ESC:s grund är bred inkludering och alla de deltagande länderna ska kunna mötas. Evenemanget är opolitiskt och vi tar ingen ställning genom att ha med dem som jurygrupp"

Övriga länder i den internationella juryn är Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna och Schweiz.

Publicerad:

LÄS VIDARE