Amanda Lind: Det finns inga garantier

TT

Uppdaterad 2020-10-01 | Publicerad 2020-09-29

Amanda Lind (MP) konstaterar att det hänger på smittoläget om undantagen vad gäller publikrestriktionerna kan genomföras.

Publikgränsen för kulturevenemang kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med 15 oktober, enligt regeringens planer.

Men allt beror på hur smittoläget utvecklas.

Publikgränsen ligger generellt kvar på 50 personer, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Regeringen planerar att fatta två beslut. Dels ett som tillåter krogspelningar från och med 8 oktober, dels ett som tillåter arrangemang med upp till 500 deltagare från och med 15 oktober, där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Men besluten är beroende av smittoläget.

– Det är viktigt för oss att gå ut med vad vår intention är, och vilken tidsplan vi har. Men det finns inga garantier, vi kommer att behöva ha en dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi ska komma ihåg att det är ett begränsat undantag för sittande publik, säger Amanda Lind till TT.

Positiva reaktioner

Den hårt pressade kulturbranschen, som länge har ropat efter lättnader i restriktionerna, tar emot dagens besked med blandade känslor.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är till stor del nöjd med dagens besked.

– För oss betyder det att det gamla regelverket gäller för mindre salonger men att vi kan börja släppa på mer publik i de större, med avstånd. Det är förstås för tidigt att ropa hej men det här är ett steg i rätt riktning, säger han men framhåller också att det kan bli problematiskt med de aviserade avstånden.

– Det är inte bra för oss om det bara är två personer som får sitta ihop. Går man tre eller fyra personer och äter middag så får man sitta bredvid varandra vid bordet på restaurangen, men inte på biografen efteråt. Men det kanske är en sådan sak man kan diskutera i publikrådet som kulturministern berättade om.

Sent ute

Beskedet kommer alltför sent, tycker arrangören Pelle Aldestam som i somras fick en kräftskiva med Danny Saucedo på Öland stoppad av polisen.

– För det första har man agerat så fruktansvärt långsamt. Det är under all kritik att komma i oktober och förändra något som vi har skrikit om sedan i maj. För det andra är det härligt att vi kan börja ha musik igen och att vi arrangörer kan börja tänka kreativt kring evenemang.

Kulturbranschen väntar samtidigt på det extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor som riksdagen beslutade om förra veckan.

TT: Hur långt har ni kommit med regelverket och hur mycket skiljer det sig från vårens krisstöd?

– Det är inte långt bort, vi kommer att använda oss av delvis samma kanaler som förra gången, men vi kommer att skruva lite på regelverken så att vi kan nå ut lite bredare och verkligen komma de behövande till del, men också bidra till en återstart, säger Amanda Lind.