Stjärnproducenten Tommy Tysper är död

Blev 44 år – hyllas av stjärnorna, vännerna och sina närmaste: ”Varm, kärleksfull och av alla som kände honom högt älskad”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Tommy Tysper är död.

Den svenska stjärnproducenten och låtskrivaren som arbetat med Lana Del Rey, Zara Larsson och Elliphant blev 44 år gammal.

”Tommy kommer alltid leva kvar i våra minnen genom sin varma person men också genom sin musik”, skriver hans bror Mark i ett mejl.

Han jobbade med Lana Del Ray, Zara Larsson och Icona Pop. Men nu har Tommy Tysper skrivit sin sista låt. Den svenska stjärnproducenten dog tidigare i veckan och blev bara 44 år gammal.

”För några dagar sedan nåddes jag av den fruktansvärda nyheten om att min lillebror, Tommy Tysper, har avlidit i Los Angeles. Det är en stor tragedi för mig personligen, familjen men också för hans flickvän och många av hans vänner”, skriver Tommys bror Mark Tysper i ett mejl till Nöjesbladet.

”Tommy hade en enorm begåvning och var otroligt omtyckt som musiker, låtskrivare, kollega och kompis. Han lämnar efter sig en otrolig mängd vänner på bägge sidor om Atlanten. Många, många har hört av sig och uttrycker sin sorg. Jag vill passa på att tacka för allt stöd och hjälp. För evigt tacksam.”

”Alltid stor omtanke för nya artister”

Tommy Tysper föddes i Norrbotten och inledde musikkarriären med egna bandet Tommy Tysper & the kids. I början av 2000-talet skrev han och producerade A-teens första album med egna låtar och skrev även låtar till Amy Diamond, Charlotte Perrelli och Darin. Den internationella karriären tog fart och 2010 jobbade Tommy med Lana Del Rey. Han har också producerat musik åt Fifth Harmony, Major Lazer och Elliphant.

I Sverige har Tommy varit knuten till skivbolaget Ten Music där han också var delägare fram till sin död. Ten Musics vd Ola Håkansson har tillsammans med kollegan Adis Adamsson och flera andra på bolaget skrivit ett minnesord till sin vän.

Nöjesbladet har fått tillstånd att publicera utdrag ur hyllningsbrevet.

”Tommy var en äkta konstnärssjäl, musiker, låtskrivare, producent, filmare, bildkonstnär. Varm, kärleksfull och av alla som kände honom högt älskad. Tommy har framgångsrikt arbetat med de största internationella stjärnorna. Såväl som låtskrivare, producent, filmare och videoregissör. Trots hans umgänge och arbete med internationella stjärnor visade han alltid stort intresse och omtanke för nya artister, låtskrivare och idéer”, skriver vännerna och fortsätter:

”Det var omöjligt att inte bli påverkad av Tommys varma personlighet, medkänsla och nyfikenhet för nya människor och upplevelser.”

1 av 4 | Foto: TT.
Tommy Tysper.

Avslutade alltid med ”Kram Tommy”

I minnesordet beskriver vännerna och kollegorna hur Tommy Tysper alltid avslutade sin sms och mejl med orden ”Kram Tommy” och därför avslutar de sitt brev på samma sätt.

Nu har Tommys bror och nära vänner planer på att starta en stiftelse i Tommy Tyspers namn:

”Tommy kommer alltid leva kvar i våra minnen genom sin varma person men också genom sin musik. Jag och några av hans närmaste vänner har pratat om starta en stiftelse i hans namn. En chans att låta Tommys namn leva vidare, inspirera och hjälpa nya musikaliska talanger en bit till på vägen. Det hade Tommy säkert velat. Han var alltid otroligt generös med både sin person och sin begåvning”, skriver Mark Tysper till Nöjesbladet och avslutar sitt mejl med att rikta sig direkt till sin bror:

”Tommy, jag kommer för alltid att sakna din humor och ditt stora hjärta.”

Sörjs av stjärnorna

Kommentarsfältet till Tommy Tyspers sista instagraminlägg har fyllts med sorg från vänner och kollegor som han arbetat med. Artister som Skrillex, Marie Serneholt, Rebecca Stella och Markus Krunegård har lagt till olika former av hjärt-symboler.

Anders ”Moneybrother” Wendin skriver: ”Du som älskade livet så mycket...” och designern Bea Szenfeld skriver: ”Finaste du...” och har fyllt i med flera krossade hjärt-symboler. Mia Parnevik har lagt upp en bild på Tommy och skriver: ”Du kommer vara saknad, du fina själ. Mitt hjärta blöder för er närmast, du var för ung. Kärlek till de närmsta från hela mitt hjärta.”

Publicerad:

LÄS VIDARE