Var inte oroliga – domedagen är redan här

Markus Larsson: Det är miljöaktivisterna som står för den nya och coola popkulturen

David Attenborough.

Allt handlar fortfarande om klimatkrisen.

Och då finns det få jag hellre håller i handen än David Attenborough.

För några veckor sedan blev himlen röd i Kalifornien.

När bilderna från ett San Francisco i heavy metal-skymning spreds var det svårt att se skillnad på verkligheten och filmen ”Blade runner 2049”, som utspelar sig i en nära framtid där människan har förstört jorden.

Det dröjde inte länge innan någon klippte ihop musiken från filmen med riktiga drönarbilder på Youtube.

Effekten var lika skrämmande som vacker. Det blir allt svårare att se skillnad på nyheter och fiktion, mellan det som händer på exempelvis Rapport och i biosalongen.

Bok- och filmtrilogin ”Sagan om ringen” är en moralisk berättelse om faran i att mucka med naturen

Var inte oroliga – domedagen är redan här. Ingen behöver längta efter den längre. Andas ut. Den har i princip pågått sedan människan började pumpa ut koldioxid i luften i industriell skala på 1800-talet.

När människor pratar om klimatkrisen nämner de sällan hur länge vi har känt till den. Det är som om kapitlen om växthuseffekten i skolböckerna på 80-talet aldrig hände.

Miljöförstöring, och människans otvivelaktiga skuld, är fundamentet i några av våra största sagor.

Saruman eller Bolsonaro?

Bok- och filmtrilogin ”Sagan om ringen” är till exempel en moralisk berättelse om faran i att mucka med naturen.

Trollkarlen Saruman är Tolkiens motsvarighet till Brasiliens president Jair Bolsanaro

Dvärgarna gräver för djupt i gruvan Moria och väcker en uråldrig elddemon som inte fått sitt morgonkaffe. Det ödelagda landet Mordor är till mångt och mycket resultatet av hur en auktoritär ledare sätter mammon och makten, det vill säga Ringen, framför ekologisk och hållbar utveckling.

Trollkarlen Saruman är i sin tur Tolkiens motsvarighet till Brasiliens president Jair Bolsanaro. Båda två skövlar skog, brutalt och cyniskt. Saruman får emellertid sina fiskar varma när stora vandrade träd gör uppror och mosar hans diktatur under det svårslagna stridsropet:

”Jag är inte ett träd – jag är en ent!”

Och alla naturprogram som har sänts så längde det har funnits tv. Grandiosa fiskstim, majestätiska korallrev, pingviner som trivs bäst i öppna landskap och savanner överallt.

Dessa naturprogram innehöll dock alltid ett kort och förbannat ”men”. Efter detta ”men” kraschade verkligheten in i form av människans rovdrifter, plast, gifter och skövlingar.

Det är miljöaktivisterna som står för den nya och coola popkulturen

Många av de bästa programmen hade en omisskännlig speakerröst, Sir David Attenborough, 94.

Attenborough är aktuell med nya filmen ”David Attenborough: a life on our planet” där han klart och tydligt förklarar hur dystert det ser ut för vår arts överlevnad.

Här finns också ett ”men”. Nu signalerar detta ”men” dock ett visst hopp utifrån en enkel sanning:

Det människan har förstört kan hon också laga.

Attenborough är framför allt en ytterst modern röst. De flesta kändisar, hiphopstjärnor och popfenomen som lyser starkast i dag är snart bortglömda.

Det är miljöaktivisterna som står för den nya och coola popkulturen, rörelsen som på riktigt vill och måste förändra världen, förkasta det gamla och omfamna det nya på ett sätt som modsen bara kunde drömma om.

Det handlar trots allt om vår framtid, hur kort eller lång den än blir.