Hannes Holm slår ut James Bond

Publicerad 2021-11-23

Hannes Holm.

Hannes Holm, 58, skulle ha gjort en stor Hollywoodfilm.

I stället blev det ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, som nu tagit över förstaplatsen på Biotoppen från James Bond-filmen ”No time to die”.

– Skitkul!, är Hannes Holms spontana kommentar.

Långfilmsversionen av Tage Danielssons och Per Åhlins tecknade julaftonsklassiker hade biopremiär för en och en halv vecka sedan. Nu är det Jonas Karlsson som spelar Tyko Jonsson, ägaren av stadens stora varuhus och den som får säga ”jag har närt en kommunist vid min barm” om sonen Karl-Bertil (Simon Larsson) som tar de rikas julklappar och skänker till de fattiga.

– Jag var exakt i Karl-Bertil Jonssons ålder när filmen första gången visades på tv. Då tyckte man han var så smart, att den lite töntiga killen vågade göra en så subversiv handling. Genom åren har jag stött på folk i min ålder som inte fick se filmen för sina föräldrar, i vissa familjer ansågs HasseåTage vara lite för vänsteranfrätta, säger Hannes.

Nu har hans film alltså petat ned årets största film runt hela världen, James Bond-filmen ”No time do die”, från Biotoppens förstaplats. Nästan 20 000 såg ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” i helgen, totalt ligger siffran kring 50 000 sedan premiären förrförra fredagen.

– En hjälte petar ned en annan hjälte från toppen, säger Hannes Holm.

– Filen fick ju blandade med mest positiva recensioner. Men det är mötet med publiken som är det viktiga. Det är som i fotboll, när man pratar om publiken som den 12:e spelaren, säger han.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”

Det var SF Studios som erbjöd Hannes att göra filmen och han har de senaste åren gjort såväl Ted Gärdestad-biografin ”Ted – För kärlekens skull” (2018) och SVT-serien ”Delhis vackraste stränder” (2017) med Björn Kjellman. Men annars har han ända sedan Oscarsnomineringen för ”En man som heter Ove” för fem år sedan, haft planer på sin första Hollywoodfilm.
Bland annat hade han många möten med producenten Jerry Bruckheimer, som gjort storfilmer som ”Top Gun”, ”Snuten i Hollywood”- och ”Pirates of the Caribbean”-filmerna.

– Vi höll på att utveckla en film i ett år. Det var ihop med en av världens största skådespelerskor. Jag vill inte säga vem. Sedan valde hon en annan väg. Och då åkte jag ut med badvattnet. Min relation var främst med henne. I Hollywood släcks lampor lika snabbt som de tänds. Filmen blir kanske av med andra inblandade. Det är ett fantastiskt manus.

Enligt Hannes är det fortfarande tänkt att Tom Hanks ska spela huvudrollen i USA-versionen av ”En man som heter Ove”. Den har bara blivit uppskjuten på grund av coronapandemin. Men den filmen ska inte Hannes göra. Han har ett annat USA-projekt på gång, en filmversion av Kurt Vonnegut-romanen ”Blåskägg”.

Men det finns också några svenska projekt, både film och tv-serier, på gång. Bland annat en återförening med förra radarpartnern Måns Herngren.

– Vi har börjat träffas kontinuerligt och vill definitivt göra något ihop.

Det har i åratal pratats om en fortsättning på ”Adam & Eva” (1997), er största succé. Är det omöjligt efter Josefin Nilssons (1969-2016) bortgång?

– Visst skulle det gå att göra ändå, men jag vet inte om vi vill gå tillbaka till relationshistorier, det finns så mycket bonusfamiljer och annat och vi gjorde ju själva ”Varannan vecka” ihop med Felix Herngren.

– Vi är sugna på att gå tillbaka till det lite mer subversiva som vi gjorde med tv-serien ”Förspelet”. Humor och politisk satir. Fast när vi gjorde det då som unga, visste vi inte vad satir var (skratt).


Hannes Holm om…

… att regissera sin 14-åriga dotter Sonja i en huvudroll i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”:
– Hon gjorde huvudrollen i filmen ”Eva & Adam” och är med i ”The sound of music” på Malmöoperan nu, men hon fick ställa sig i kön och provfilma, de i castingprocessen fick bedöma henne. Det är speciellt att regissera sin dotter. Sedan när vi kom hem och käkade middag ihop och man bad om något fick man höra ”gör det själv” (skratt).

… när Oscarsstatyetten för bästa utländska film förlorades till iranska ”The salesman”:
– Jag fick ju skit då för att jag sa att det lite grann berodde på Donald Trumps bannlysning av muslimer. Oscarsgalan är ju ofta politisk. Jag träffade ju regissören Asghar Farhadi då, han är trevlig och filmen är jättebra. Men jag står fast vid devisen att det går inte att tävla i film. Fast vinner man är det en bonus.