Spike Lee: ”Då är världen i fara”

Filmmakaren om vad som kan stjälpa allt

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

Spike Lee är aktuell med nya filmen ”Da 5 blood”.

HOLLYWOOD

De senaste dagarna skulle Spike Lee ha lett juryn i Cannes och haft stjärnspäckad premiär på sin senaste film ”Da 5 bloods”.

Men corona-viruset stoppade alla festligheter.

– Guds vägar är outgrundliga, säger han till Aftonbladet.

Ingen torde ha klandrat Lee, 63, om han efter bakslaget låst in sig på kammaren och deppat. Men det ligger inte för den Brooklynfödde regissören. I stället är han på oväntat gott humör när han i ett videosamtal lanserar historien om en grupp äldre soldater som återvänder till Vietnam för att hämta hem en död befälhavare och en skatt som begravts under kriget.

– Min producentpartner köpte rättigheterna och ville att Oliver Stone skulle göra filmen. Men efter två år bestämde sig Stone för att han inte kunde göra den. Då tog jag över, säger Lee.

Resultatet som den 12 juni kommer till Netflix är en film med actioninslag, humor, historieundervisning och politisk kritik mot Donald Trump.

– Well, jag kallar honom inte vid namn. Jag kallar honom Agent orange. Det är en avsiktlig pik eftersom det är en Vietnamfilm, säger Lee och syftar på det kemiska stridsmedlet USA använde under kriget.

Det är på många sätt passande att Lee är i ropet just nu.

 Spike Lee och Danny Aiello i ”Do the right thing”.

Leder till upplopp

För drygt 30 år sedan slog han igenom med ”Do the right thing”, dramakomedin som kulminerade med att en obeväpnad svart man, den vänlige jätten Radio Raheem, stryps till döds av en rasistisk polis. I filmen leder dådet till upplopp.

– På den tiden anklagades jag för att uppvigla folk. Recensenter hävdade att jag skulle få blod på mina händer, säger Lee som också gjort ”Malcolm X”, ”Jungle fever” och ”BlackKklansman”.

Revanschlusta skulle således kunna förklara Lees återkommande leenden i en tid då USA tvingats på knä av ett ursinnigt folkuppror utlöst av ett groteskt polisövergrepp. Men det är inte så han beskriver det. I stället ser han början till ett ljus i en tunnel där andra bara ser mörker.

– Det som gör mig optimistisk är att det är den unga, vita generationen – mina unga systrar och bröder - som har förenats med oss på gatorna. Att det inte bara har varit svarta eller bruna personer har varit väldigt, väldigt upplyftande för mig att se, säger han.

Det innebär inte att han bortser från dagens problem.

Världen i fara

– Förändringar har skett. Men svarta dödas fortfarande till höger och vänster i det här landet, många gånger av poliser. Som ytterligare förolämpning frias mördarna.

En del av de pågående protesterna i USA har kommit att överskuggas av plundring, förstörelse och vandalism. Lee anser att bilden överdrivs av medierna.

– Av de svarta, vita, bruna och röda personerna som lämnat sina hem för att protestera och säga sin mening är det bara en liten procent som plundrar. Det borde förstås inte ske, men det finns alltid några som drar fördel av sånt här.

På huvudet bär Lee en baseballkeps med siffran 1619. Det är hans företag som står bakom plagget och årtalet syftar på året då USA anses ha inlett slavhandeln.

– Många har krävt att Amerika ska återbetala svarta för 400 år av slaveri. Jag hoppas på det, säger Lee som svar på frågan vad som krävs för att komma tillrätta med dagens problem.

– Sen måste folk rösta. Agent Orange måste bort. Vinner han igen är inte bara USA utan hela världen i fara.