Vännerna om Michael Nyqvists stiftelse: ”Det finaste vi kan göra”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Stiftelsen till Michael Nyqvists minne bildades på hans änkas initiativ.

Den håller nu på att ta sin form, med flera stora namn som Pernilla August och Anthony Edwards i styrelsen.

Men en sak är säker – stiftelsen ska få skådespelarens livsverk att leva vidare, genom att verka för skådespeleri som en enande kraft.

– Det är det finaste vi kan göra för att hedra honom, säger Pernilla August till TV4.

Skådespelaren Michael Nyqvist gick hastigt bort den 27 juni efter en tids sjukdom.

I begravningsannonsen aviserades en nybildad stiftelse till hans minne, ”Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”.

Initiativtagare är hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth. I styrelsens finns kända skådespelare och vänner till Michael Nyqvist.

På lördagen medverkade stiftelsens talesperson, Thomas Perlmann, i TV4 Nyhetsmorgon där han berättade att stiftelsen nu börjar ta sin form. Bland annat har man tagit hjälp av en advokatbyrå och skapat en hemsida.

– Tanken är att den här stiftelsen ska identifiera individer som verkar i Mickes anda. Det kan vara skådespelare, regissörer och andra som arbetar för att använda skådespeleri som en enande kraft, säger han i programmet.

Pernilla August: ”Det finaste vi kan göra”

Flera av stiftelsens styrelsemedlemmar samlades för första gången under begravningen i Katarina kyrka i Stockholm och den efterföljande privata minnesstunden.

Pernilla August, som regisserade ”Den allvarsamma leken” för vilken Michael Nyqvist fick en Guldbagge för bästa manliga biroll, berättar om sin vän för TV4.

– Vi blev kompisar först och arbetade första gången tillsammans i en film som heter ”Detaljer”. Det känns som att vi har jobbat jättemycket ihop, men det har vi faktiskt inte. Vi har mer varit vänner.

Hon känner sig ärad att få ta del av stiftelsen och föra hans skådespelararv vidare genom den.

– Jag är så otroligt glad och tacksam att få vara med i den och få föra hans energi, tankar och allt det vackra han stod för som skådespelare vidare. Det är det finaste vi kan göra för att hedra honom, för han kommer alltid finnas med, säger Pernilla August till TV4.

Anthony Edwards: ”En viktig del av mitt liv”

Anthony Edwards, känd från Cityakuten, spelade mot Michael Nyqvist i tv-serien ”Zero hour”.

– Vi spelade bröder och inte nog med det, vi blev vänner från dag ett. Han har varit en viktig del av mitt liv under de senaste fem åren. Jag vill beskriva honom som ”allas favoritskådespelare”. Han var så unik och olik alla andra, säger han till TV4 och fortsätter:

– Jag vill minnas Michael som skrattande och ifrågasättande, för sådan var han alltid. När vi samtalade, arbetade eller pratade jobb var han ifrågasättande och passionerad. Det var sådan han var – mer än någon annan.

Thomas Perlmann instämmer när han hör Edwards beskrivning av Michael Nyqvist.

– Det är mitt i prick. Man är väldigt tacksam över att ha varit hans vän. Att vara hans vän var att skratta så att man grät, men det växlade till djupaste allvar och allting däremellan, säger han till TV4.

Publicerad: