Myggplåster säljs trots larm om hälsorisker

Rekommenderas av influencers • ”Hittepå”

Uppdaterad 2024-07-11 15.09 | Publicerad 2024-07-10 13.01

Plåster som ska hålla borta myggen marknadsförs frekvent av profiler på sociala medier.

Men det finns inga bevis på att de faktiskt fungerar – och enligt Kemikalieinspektion kan de till och med vara hälsofarliga.

– Jag skulle påstå att det är lurendrejeri. Det saknas vetenskapligt stöd för att visa att det skulle fungera, säger myggexperten Anders Lindström.

Små färglada klistermärken som ska hålla både mygg och fästingar borta.

”Föreställ dig att kunna njuta av solnedgången utan att behöva vifta bort mygg... Genom att placera HappyPatches på ankeln, armen och axeln täcker du hela kroppen från fästingar på dagen och mygg på kvällen”.

Så marknadsförs produkten av företaget Happy Patches, som är ett av ett tjugotal företag som tidigare anmälts av Kemikalieinspektionen.

– Vi vet att de här produkterna innehåller ämnen som kan ge hudproblem som exempelvis hudirritation. Vi har fått in uppgifter om att det är personer som fått uppsöka läkare efter att ha använt produkterna, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektion.

”Inga myggplåster är godkända i Sverige”

Enligt henne har produkterna en blandning av ämnen som har allergena egenskaper och som kan leda till att man utvecklar kontaktallergier.

Flera av myggplåstren som säljs innehåller bland annat citronellaolja.

– Inga myggplåster är godkända i Sverige och att det är olagligt att sälja bekämpningsmedel som inte är godkända av Kemikalieinspektionen, säger Jenny Karlsson.

Anders Lindström, myggexpert.

Myggplåstren säljs via nätet och ett problem, enligt Jenny Karlsson, är att det inte alltid är svenska företag som ligger bakom produkterna – vilket försvårar att stoppa försäljningen.

– Flera av företagen har redan bötfällts och de kan komma att bötfällas igen. Vi har ett uppföljningsärende mot Happy Patch som vi påbörjat. Vi försöker sprida information på vår webbsida, så att företagen får förståelse för att det de säljer faktiskt inte är tillåtet.

Många personer har använt de här myggplåstren, ska de vara oroliga?

– Man ska inte använda det direkt på huden. Men man ska inte vara alltför orolig om man använt detta vid något tillfälle, säger Jenny Karlsson.

”Inget är så effektivt”

Anders Lindström, myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, ställer sig kritisk till plåstren.

– Jag skulle påstå att det är lurendrejeri, sen om det är medvetet eller om de tror att det fungerar vet jag inte. Men det saknas vetenskapligt stöd för att visa att det skulle fungera, säger Anders Lindström.

En av de saker som han ifrågasätter är att Happy Patch uppger att deras ”klistermärken” har en effekt som varar 72 timmar.

– Jag tror att man ska ta det med nypa salt. Det är bara ”hittepå”. Det finns inget som är så effektivt. De rekommenderar att man använder tre plåster på ett litet område. Det verkar minst sagt osannolikt att det ska fungera så länge och att det samtidigt inte är en hälsorisk.

Therese Lindgren är en av de influencers som marknadsfört Happy Patches.

Anders Lindström rekommenderar att undvika dessa produkter och att man istället bör använda sig av medel som säljs på apotek.

– Känner att man behöver något som skyddar en mot myggen så bör man köpa godkända fabrikat på apoteken.

– Sen beror det på hur känslig man är mot mygg. Man kan annars ta på sig mer kläder istället med kraftigare tyg för att undvika myggen, säger Anders Lindström.

Margaux Dietz.

”Jätteledsen och skamsen”

Flera svenska influencers har genom betalda samarbeten marknadsfört produkter från Happy Patches i sina sociala kanaler.

Bland annat har Jonna Lundell, Therése Lindgren och Margaux Dietz visat upp de färgglada plåstren på sina Instagramprofiler.

– Jag är jätteledsen och skamsen om det är så att jag gjort reklam för något som inte är godkänt och till och med kan vara farligt. Jag hade ingen aning, jag litade på att företaget har koll. Vi var så glada just för det endast ska innehålla naturliga ingredienser, säger Amalia Braun som vid flera tillfällen förespråkat plåster från Happy Patches.

Ett samarbete som nu tar uppehåll.

– Vi kommer helt pausa vårt samarbete med dem tills vi vet om det är godkänt och inte farligt.

Aftonbladet har sökt Happy Patches samt Jonna Lundell, Therése Lindgren och Margaux Dietz utan framgång.

ANNONS