Plura och Sanna Lundell – mest oväntade paret i ”På spåret”

Duon om programmet som aldrig kommer sändas: ”Vi var svinbra och bara ägde”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Under fredagskvällen drar den 31:a säsongen av SVT:s populära frågelek ”På spåret” i gång.

Först ut är årets kanske mest oväntade tävlingspar: Per ”Plura” Jonsson och Sanna Lundell.

Som båda är nöjda med att bli ihopparade med varandra, trots att de själva från början hade föreslagit andra tävlingspartners.

Per ”Plura” Jonsson, 69, är sedan snart 50 år låtskrivare, sångare och gitarrist i ett av Sveriges mest kända rockband, Eldkvarn. Gav 2008 ut en självutlämnande biografi, ”Resa genom ensamheten”, har skrivit flera kokböcker och haft eget matlagningsprogram i tv, ”Pluras kök”, som första säsongen hette ”Mauro & Pluras kök”. Var också med i premiärsäsongen av TV 4:s ”Så mycket bättre” och är även med i den säsong som visas just nu på lördagskvällar.

– Ja, det är mycket ”Plura” i tv nu, säger han och skrattar.

Sanna Lundell, 42, är journalist, bloggare och poddare. Hon föreläser om medberoende och om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa. Har varit programledare för flera tv-program, bland annat SVT:s ”Djävulsdansen”. Driver podden ”Inte din morsa” ihop med Ann Söderlund. Och är programledare för P 4:s ”Karlavagnen” på torsdagar.

Plura och Sanna Lundell.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Plura och Sanna Lundell.

Ulf Lundell ville ta över

Jag frågar ”Plura” om de kanske rentav hade mött varandra när Sanna var barn. ”Plura” och hennes pappa Ulf Lundell är ju generationskamrater.

– Nä, jag känner inte Ulf Lundell speciellt väl. Vi har väl träffats några gånger och pratat i telefon några gånger, säger han.

När han säger det drar jag mig också till minnes en episod beskriven i Eldkvarn-basisten Tony Thoréns memoarer ”Vafaan är det frågan om?” från 2013. Kanske en förklaring till varför ”Plura” och Lundell aldrig kommit varandra så nära varandra. I boken skriver Tony om hur Lundell ringer upp honom och säger:

– Tjena, det är Uffe. Jag skulle vilja att Eldkvarn blir mitt band.

– Men vad ska ”Plura” göra då?, undrade Tony.

Då sa det klick. Ulf Lundell lade bara på luren.

Foto: Magnus Sandberg
Sanna Lundell.

Ville tävla med ex-maken

Under senare år har ”Plura” och Sanna träffats flera gånger. Hon var gäst i hans tv-program. Och han i hennes och Ann Söderlunds podd.
Båda två tackade ja ganska direkt att vara med.

– Tvekade gjorde jag väl lite, men det var direkt efter att jag hade tackat ja, säger ”Plura”.

Rädd för att göra bort dig inför 2,5 miljoner tv-tittare?

– Exakt. Jag kan ju mycket, men jag är inte så snabbtänkt längre.

Sanna Lundell säger:

– Jag är inte rädd för att göra bort mig. Jag kan gärna bjuda på att jag inte är världsbäst. Jag tycker sådant här är roligt. Tackar ja till alla program. ”Fångarna på fortet, ”Let's dance”… fattas bara att jag är med i Melodifestivalen också. Men det ska jag inte vara!

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Plura och Sanna Lundell.

Olika ingångar

Deras kännedom om ”På spåret” skiljer sig dock åt rejält.

– Jag har knappt sett programmet. Vissa kollar på det slaviskt, jag kollade på det hemma hos min farmor och farfar på Ingvar Oldsberg-tiden, när jag var tonåring. Och jag är så jävla värdelös på den där typen av göteborgska ledtrådsformuleringar, säger Sanna.

– Jag brukar titta på ”På spåret”. Jag har nog sett de flesta program ända sedan stenåldern. Med tennisoraklet (Björn Hellberg). Jag tycker det var lättare frågor förr i tiden. Men jag är ganska bra på geografi. Man har ju kuskat runt landet några gånger, säger ”Plura”.

Han säger att redaktionen för ”På spåret” först sa att han kunde ”välja vem du vill” som tävlingspartner, men när han då föreslog olika människor i bekantskapskretsen, så föll de bort för de var ”inte kända nog”.

Exmaken en ”tvättsvamp”

Sanna Lundell å sin sida föreslog snabbt sin exmake, artisten Wille Crafoord.

– ”Micke” (sambon Mikael Persbrandt) var ju aldrig aktuellt, han vill absolut inte vara med på sådana här grejer. Han tycker det är skitjobbigt.

– Jag frågade min exman Wille, han är extremt allmänbildad, han är som en tvättsvamp på något sätt, på samtiden, han hade kunnat göra riktigt bra ifrån sig, men han ville inte.

Nu är både ”Plura” och Sanna nöjda med att tävla med varandra. De gjorde testprogram ihop som fungerade bra. På grund av coronapandemin fick de inte åka till Göteborg och göra det i den riktiga tv-studion, utan på Skype.

– Då fick jag röka också, det tyckte de på redaktionen såg jättetufft ut, men det fick man ju inte göra i den riktiga studion, säger ”Plura”.

Foto: Naina Helén Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Per ”Plura” Jonsson.

Fick göra om inspelningen

Starten för duon i årets säsong blev ju annars inte alls som det var tänkt.
Jo, kvällens första program, där de möter Farah Abadi/Johan Glans, var det inga problem med.
Men bara några dagar efter att deras program hade spelats in, briserade bomben.
Dagens Nyheter avslöjade att Hamid Zafar, som tävlade ihop med Frida Boisen i samma grupp som ”Plura” och Sanna, under pseudonym i åratal hade spridit rasistiska, främst mot judar, och homofobiska åsikter på nätet.

– Vilken jävla bajsmacka!, säger ”På spåret”-producenten Charles Franz.

Det beslutades snabbt att duon skulle diskvalificeras. Att program två och tre av säsongen skulle strykas och aldrig visas. Under några hektiska dygn jobbade Charles Franz och redaktionen stenhårt för att rädda säsongen, så att det inte skulle bli ”hål” i den. De hittade ett nygammalt tävlingspar – Louise Epstein och Thomas Nordegren – som kunde hoppa in med kort varsel. De hade tidigare tävlat 2014 och 2015.

– De hörde nog desperationen i min röst och var ganska snabba att tacka ja, säger Charles Franz.

Både husbandet Little Dragon och de båda tävlingsparen Farah Abadi/Johan Glans och ”Plura” Jonsson/Sanna Lundell fick kallas tillbaka, för att möta grupp 1:s nya motståndarlag.

– Efter bara några timmar sedan detta avslöjats om Hamid, ringde de och frågade om vi kunde komma ned igen. De hade nog ganska hektiska dagar för att få ihop allting. Det var lite jobbigt för oss, det hade ju gått bra i den matchen, säger ”Plura”.

”Helt rätt, men...”

Sanna Lundell säger:

– En del av mig tycker det är fruktansvärt och att det var helt rätt av ”På spåret”-redaktionen att stryka de avsnitten där Hamid är med. Han ska inte få sitta och breda ut sig i Sveriges största nöjesprogram och bli folkkär, det är extremt opassande.

– Men för att avslöja lite grann… (skratt), så var det ju så att det gick väldigt bra för ”Plura” och mig mot Hamid och Frida. Av det skälet ville jag att det avsnittet skulle vara kvar. Vi var svinbra, vi bara ägde, det är lite surt att just där var vi i vårt esse.


Tävlande i grupp 1:

Farah Abadi och Johan Glans, Sanna Lundell och ”Plura” Jonsson, Louise Epstein och Thomas Nordegren.
Husband: Little Dragon.
Gästartister: Loreen, Carola, Familjen.

Tävlande i grupp 2:

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg, Dilan Apak och Moa Lundqvist, Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson.
Husband: Franska Trion.
Gästartister: Sandro Cavazza, Elina Ryd & Ann Sofie von Otter, Kikki Danielsson.

Tävlande i grupp 3:

Irena Pozar och Patrik Arve, Tomas Alfredson och Ernst Billgren, Emma Molin och Hanna Dorsin.
Husband: The Hellacopters.
Gästartister: Johanna Platow Andersson, Joakim Thåström.

Andra chansen:

Husband: Rebecca & Fiona.
Gästartist: Zikai.

Slutspel:

Husband: First Aid Kit.
Gästartister: Erik Lundin, Zara Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE