Soran Ismail bemöter våldtäktsanklagelserna

Publicerad 2020-03-06

Soran Ismail.

Soran Ismail anklagades för våldtäkt och försvann från offentligheten under Metoo-hösten.

Nu bemöter han anklagelserna för första gången.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse, säger han till Svenska Dagbladet.

I slutet av 2017 anklagades Soran Ismail för våldtäkt. Då rapporterade Dagens Nyheter att flera kvinnor anmält en icke namngiven svensk underhållare för trakasserier och övergrepp. Ytterligare en kvinna uppgav för DN att hon hade blivit våldtagen av mannen, men att hon inte ville anmäla.

I maj 2018 lades förundersökningen mot Soran Ismail ner.

I en intervju med Svenska Dagbladet bemöter komikern nu anklagelserna för första gången. Han menar att han är oskyldig.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse. Jag har trott att jag alltid har varit schyst och respektfull, säger han till tidningen.

”Har aldrig varit obrydd”

På frågan om det han gjort kan ha upplevts som övergrepp svarar han:

– Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv och jag har som sagt aldrig misstänkt att något jag gjort skulle ha varit mot någons vilja. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att vi har uppfattat en situation så pass olika. Vad någon annan upplever och vill är subjektivt och ingenting jag kan säga något om. Men jag har aldrig varit likgiltig eller obrydd inför andras upplevelser, oavsett vad det har gällt.

Ismail valde att dra sig undan efter anklagelserna, trots att hans namn aldrig publicerades i traditionella medier. Han ställde in jobb, slutade uppdatera sina sociala medier och stängde in sig i sitt hem.

– Det satt journalister i en bil utanför mitt hus dygnet runt. Eftersom jag hade offentligt telefonnummer fick jag byta det. De flesta jag känner kunde inte kontakta mig alls. Och jag orkade inte, eller vågade, ta kontakt själv. Det vore för jobbigt om de sa ”du kan dra åt helvete”. Samtidigt som jag kan förstå det, när jag tänker på vad jag själv skulle känna om jag läste de sakerna som stod om mig, säger han.

”Det är en lögn”

Efter sjukskrivningen började han läsa till psykolog och i februari fick han sitt andra barn.

Enligt Svenska Dagbladet vill polisen inte uppge hur många olika personer som anmälde Soran Ismail men i handlingar från Stockholms tingsrätt framgår att tre målsäganden tilldelades målsägandebiträden under utredningen. I en skriftlig kommentar till tidningen säger en av kvinnorna som anklagade honom att hon tycker att hans svar på frågorna i Svenska Dagbladets intervju är svepande.

”Det han påstår – att dessa mål blivit grundligt prövade och nedlagda i brist på bevis – det är en lögn. Jag klarade inte av att gå vidare med mitt ärende då mitt psyke tog för mycket stryk. Därför lades det ner. Jag har både vittnen och bevismaterial. Jag blev våldtagen av Soran ett par månader före metoo, jag mådde otroligt dåligt och när rörelsen satte fart fick jag den styrka jag behövde för att anmäla, men uppenbarligen inte tillräckligt för att klara av att gå vidare”, skriver hon.

Aftonbladet har sökt Soran Ismail.