Tv-serien Roseanne läggs ner – efter stjärnans rasistiska tweet

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Tv-serien ”Roseanne” läggs ner efter att seriens största stjärna, Roseanne Barr, har uttryckt sig rasistiskt på Twitter.

”Roseannes inlägg på Twitter är avskyvärda, motbjudande och går helt emot våra värderingar”, skriver ABC, tv-bolaget bakom serien.

Efter kritiken mot skådespelerskan har hon bett om ursäkt, samt tagit bort inlägget.

Tv-serien, vars första avsnitt sändes 1988, läggs ner sedan dess största stjärna, Roseanne Barr, 65, har skrivit en rad rasistiska tweets.

”Roseannes inlägg på Twitter är avskyvärda, motbjudande och går helt emot våra värderingar”, skriver ABC, tv-bolaget bakom serien.

I en tweet har hon kommenterat Valerie Jarretts utseende, en av Barack Obamas viktigaste medhjälpare: ”Om Muslimska brödraskapet och Apornas planet fick ett barn skulle det vara Valerie Jarrett”.

Enligt tv-stjärnan själv rörde det sig om ett skämt, och hon menade även att ”muslimer inte är en ras”, som svar på att det var rasistiskt. Efter den massiva kritiken som vällde in valde hon att ta bort tweeten, samt be om ursäkt till Valerie Jarret och ”hela det amerikanska folket”.

1 av 4 | Foto: Evan Agostini / SCANPIX SWEDEN
Roseanne Barr

Problematiska inlägg

Chefer på ABC har tidigare uppgett att de haft koll på Roseanne Barrs inlägg i sociala medier, då de känt till att vissa av dem varit problematiska.

Hon har bland annat skrivit om konspirationsteorier, vilka har stöttat Donald Trump, som har gett felaktig information till hennes fans och följare.

Roseanne Barr har själv uppgett att hon velat lägga av med social medier, då klimatet online är ”giftigt”.

”Otroligt sorgligt och svårt”

Skådespelarkollegan Sara Gilbert, 43, som är med i serien, skrev på tisdagen att nedläggandet av tv-serien är ”otroligt sorgligt och svårt”.

”Vi har skapat en serie som vi tror på. En som särskiljer sig från åsikterna och orden hos en person i rollbesättningen”, fortsätter hon.

Efter att Roseanne Barr skrivit sina rasistiska inlägg skrev Wanda Sykes, 54, som är en av producenterna, att hon väljer att hoppa av sitt jobb med tv-serien:

”Jag kommer inte att återvända till @RoseanneOnABC,” twittrade Sykes.

Serien läggs ned bara månader efter att den har haft premiär, och dessutom haft väldigt höga tittarsiffror.

”Hon är en fascist”

Många kända personer har reagerat på Roseanne Barrs rasistiska inlägg, och uttrycker sin ilska på Twitter.

Skådespelaren Debra Messing skriver: ”Hon är en facist. Det hon skrev om Valerie Jarrett är förfärligt”.

En annan skådespelare, Don Cheadle, skriver: ”Du kan ta tv-serien Roseanne bort från rasism, men du kan inte ta bort rasism från Roseanne Barr”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN