Ilska efter TV4:s avslutade utredning: ”Ingen har sagt nåt”

Fick besked i bisats: ”De smög ut det kvällstid”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4-anställda fick reda på att utredningen om den kritiserade chefen hade avslutats – genom en bisats i en artikel på tv-bolagets intranät.

Ilska breder ut sig bland de medarbetare som vågat kontakta facket och HR-avdelningen om arbetsmiljöproblemen.

– Känslan var bara: ”Va, är det avslutat?” Ingen har sagt något till oss, säger en av de berörda.

Efter flera dagars tystnad från TV4:s ledning och HR-avdelning dök det plötsligt upp en artikel på TV4:s intranät under tisdagskvällen. Där bemötte tv-bolagets personalchef Samir Törnblad Aftonbladets granskning av arbetsmiljön på TV4. Aftonbladet har, mot källskydd, fått ta del av artikeln på intranätet där Törnblad säger:

– HR har i samverkan med fack och skyddsombud hanterat ärendet enligt våra policyer och rutiner, och utredningen är avslutad. I övrigt kan jag inte kommentera personalärenden. Det handlar om sekretess och integritet för alla inblandade, och vi informerar aldrig om sådant på personnivå. Både när man hör av sig och anmäler något eller blir föremål för en anmälan ska man vara säker på att det man berättat om stannar hos oss. Det tror jag att alla kan förstå.

”Smög ut det på kvällen”

Skärmdump av artikeln på TV4:s intranät.
Skärmdump av artikeln på TV4:s intranät.

Innehållet i artikeln har fått ett flertal TV4-anställda att reagera med ilska och bestörtning. De medarbetare som hade vågat anmäla arbetsmiljöproblemen och den aktuella chefen till facket eller HR-avdelningen hade inte fått information om att utredningen nu har avslutats. Aftonbladet har talat med flera upprörda TV4-medarbetare.

– Känslan var bara: ”Va, är det avslutat?” Ingen har sagt något till oss, säger en av de berörda.

– Det här är första gången som de säger något över huvud taget internt. Och att de då smyger ut det i en artikel på kvällen när de flesta redan har gått hem säger väl det mesta, säger en annan TV4-anställd.

TV4-medarbetare på den aktuella avdelningen har också, efter Aftonbladets första publicering, bett om ett möte med TV4:s HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness för att få prata om arbetsmiljösituationen.

– Men vi har inte hört ett ljud. Den här artikeln på intranätet är det första vi får höra, säger en anställd.

TV4: Inte en enda chef behövde stöd

I artikeln på TV4:s intranät lyfter personalchefen Samir Törnblad också fram en medarbetarundersökning på TV4.

– Där får vi en tydlig indikation på hur situationen ser ut i våra team. I fjolårets mätning hade vi inte en enda chef i våra 126 team som behövde stöd i att utveckla sitt ledarskap, enligt det ledarskapsindex som tas fram, säger han i artikeln.

Medarbetare som Aftonbladet varit i kontakt med påpekar dock att chefen på den aktuella avdelningen, som anklagats för härskartekniker, favoriseringar och att prata illa om sina medarbetare, och som fått flera personer att säga upp sig utan nya jobb att gå till, fick utökade arbetsuppgifter tidigare i år och därmed rimligen inte funnits med i den aktuella undersökningen.

TV4: Oerhört restriktiva med information om personalärenden

Ingen av de anställda har heller fått någon information om vad utredningen kommit fram till eller om den leder till några åtgärder. TV4:s HR- och kommunikationsdirektör har även i ett uttalande till Aftonbladet sagt att utredningen är avslutad, men vill inte kommentera om den lett till några åtgärder.

”Utredningen är avslutad. Tyvärr kan vi inte säga mer än så av respekt för integriteten hos de inblandande medarbetarna. Som de flesta företag är vi oerhört restriktiva med information kring personalärenden. För oss är det en viktig princip att både den som framför kritik och den som blir utsatt för kritik ska känna att hanteringen av informationen är konfidentiell”, skriver Åsa Barsness i ett sms.

Efter att Aftonbladet publicerat den här artikeln hör TV4:s personalchef Samir Törnblad av sig via sms:

”Vi tar, som alltid, medarbetarfrågor på stort allvar och har just avslutat ett möte med medarbetarna på den berörda avdelningen tillsammans med HR, fack och skyddsombud. Jag kan inte säga mer än så när det gäller frågor som involverar våra medarbetare”, skriver han.

Aftonbladet har sökt TV4:s HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness.

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
TV4.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN