Bette Midler, 74: Sexscenerna var en gåva

”Han älskar äldre kvinnor”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Bette Midler lever i storfamilj med make, dotter och svärson.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Bette Midler lever i storfamilj med make, dotter och svärson.

HOLLYWOOD

Bette Midler är känd för att ha ett ständigt leende på läpparna.

Men nu är sångerskan och skådespelerskan rädd.

– Jag fruktar samhällets kollaps, säger hon.

Bette Midler, som blir 75 i december, är märkbart skakad över corona-virusets effekter i USA och de efterföljande polisprotesterna över George Floyds död.

– Rasismen i det här landet är institutionaliserad och har alltid varit det, säger hon under ett videosamtal som arrangerats för att hon ska kunna lansera säsong två av Netflix-serien ”The Politician”.

Något större hopp om att demonstrationerna ska kunna ändra på det har hon inte.

– På grund av krafterna som styr känns det som två steg fram och två och ett halvt steg tillbaka.

Det skrämmer henne där hon sitter hemma i New York.

– Jag fruktar fascism. Jag fruktar inbördeskrig. Och jag fruktar pandemin. Min generation har aldrig upplevt alla de här sakerna tillsammans. Vi har sett virussjukdomar som ebola, svininfluensa och galna kosjukan. Men vi har aldrig upplevt en pandemi av det här slaget på samma gång som vi haft protestmarscher mot något helt annat. Det är som fyra pandemier tillsammans. Så det är skräckinjagande – fruktansvärt skräckinjagande.

Hon skakar på huvudet.

Foto: Evan Agostini / SCANPIX
Bette Midler med dottern Sophie von Haselberg.

På andra sidan

– Vi måste vara lugna, hoppfulla och stå starka. Personligen följer jag hälsoråden eftersom jag är i en viss ålder. Gör jag inte det är det över för mig. Men jag stöttar marscherna och jag stöttar dem som försöker finna ett sätt att störta den institutionaliserade rasismen. Jag gör det för att det är orättvist och – i slutänden – oamerikanskt.

På en direkt följdfråga tycker hon trots den mörka beskrivningen att det finns strimmor av hopp.

– Alla unga som dagen lång demonstrerar i varje stad i Amerika är i en specifik ålder. Det verkar äntligen som om de inser vad det innebär att vara på andra sidan.

Det tackar hon teknologin för.

– Hade det inte varit för mobiltelefonerna, något som gjort att folk sett det med egna ögon, hade vi inte fått de här förändringarna.

Den allvarsamma tonen till trots finns det också glädjeämnen i Bette Midlers liv.

– Min dotter har gift sig. Det skedde förre helgen. Det var ett pandemibröllop – väldigt litet. Hennes make hade inte klippt sig på tre månader. Hon kollade upp hur man gjorde på nätet och gav honom en rätt bra frisyr (skratt).

Sedan dess har Bette Midler, hennes make, den argentinske skådespelaren Martin von Haselberg, 71, deras dotter, Sophie von Haselberg, 33, och Sophies make (som stjärnan inte vill avslöja namnet på) bott under samma tak.

Foto: Beth Dubber/Netflix.
Gwyneth Paltrow och Ben Platt i ”The politician”.

Göra tvål

– Det har gått väldigt bra. Vi har alla varit instängda i tre månader och inte ens haft en irriterad diskussion.

På frågan vad de gjort under tiden i isoleringen funderar hon kort.

– Jag har faktiskt tagit fram gitarren igen. Jag spelar dåligt men det är en härlig hobby. Rent generellt försöker jag lära mig nya saker. Min make har lärt sig baka bröd. Jag har spelat, läst ifatt böcker och försökt göra tvål. Jag har alltid varit vetgirig.

På 1970-talet började Bette Midler uppträda tillsammans med pianisten Barry Manilow. Under samma period började hon använda scennamnet Divine miss M. Det blev också titeln på hennes debutalbum 1972, något som gjorde henne till gayikon. Den publiken hänger än i dag kvar och har hjälpt till att göra henne god för 2,2 miljarder kronor.

Trots förmögenheten tycks hon inte ha dyra vanor.

– Min största källa till glädje för mig och min familj är mat och ett hyggligt glas vin på kvällen. Jag gillar också mitt jobb och älskar att skapa nya figurer. Men det som ger mig mest tillfredsställelse är naturen. Att vara i närheten av träd, vandra, se vackra blommor och se andra i parker som uppskattar samma sak. Det slår allt.

Äldre kvinnor

Bette Midler har varit gift i 36 år – en evighet med Hollywoodmått mätt. Trots det har hon inte velat ge de nygifta något råd.

– Det bästa man kan göra som svärmor är att ta ett steg tillbaka och låta dem finna sig egen väg. Allt jag kan säga är att min dotter har det väldigt bra. Hon skrattar hela tiden – hon sjunger, de dansar och är väldigt lekfulla. Det gör mig enormt glad.

Glad är hon också över rollen i Ryan Murphys ”The politician”, trots att den krävde sexscener.

– De gav mig lite panik. Men min partner i de scenerna, Teddy Sears, är underbar – en av de finaste killarna jag träffat i mitt liv. Jag lät honom ta tyglarna.

Så här i efterhand hyllar hon Murphy för inslaget.

– Han avfärdar ingen, vilket jag älskar. Han vet att äldre kvinnor också har behov och han tar upp det. Att i min ålder få spela något sånt var som att få en present – en liten gåva.

Publicerad:

LÄS VIDARE