Kritik mot Therése Lindgrens stödprojekt

Psykolog: Tanken är god men problematisk

Publicerad 2020-10-21

Therése Lindgren och Tjejzonen har startat ett stödprojekt.

Youtubern Therése Lindgren har startat en kurs för andra influencers i att bemöta frågor som rör psykisk ohälsa.

Nu möts projektet av kritik.

– Jag tror att det kan vara problematiskt att ha en person som inte har en professionell utbildning, säger Klara Edlund, legitimerad psykolog och docent till SVT.

Influencern Therése Lindgren, 33, är en av Sveriges största Youtubers med sina över en miljon prenumeranter. Nu har hon tillsammans med stödorganisationen Tjejzonen startat ett projekt som ska hjälpa andra influencers att vara ett stöd för sina följare.

Therése Lindgren som själv varit öppen med sin psykiska ohälsa berättar i en intervju med SVT att hon dagligen får meddelanden från tjejer som mår dåligt.

– Det kan handla om ångest och oro, eller fruktansvärda berättelser om sexuella övergrepp och suicidtankar, säger Therése Lindgren.

– Det är svårt att veta hur man ska bemöta det, särskilt om man inte är utbildad.

Syftet med kursen är att ge verktyg till inflytelserika personer i sociala medier för att på bästa sätt kunna bemöta, lyssna på och hantera de berättelser och funderingar de nås av.

”Kan bli farligt”

Klara Edlund, legitimerad psykolog och docent, säger till SVT att hon tycker att tanken är god men att hon samtidigt är kritisk till att personer utan professionell utbildning ska hantera så pass tunga frågor och tillstånd.

– Man tänker att man ska kunna möta upp personer som inte mår bra och som har frågor kring sitt mående. Men jag tror att det kan vara problematiskt att ha en person som inte har en professionell utbildning. Ibland kan råd bli direkt farliga, säger hon.

”Unga vänder sig till sina internetförebilder” skriver Therése Lindgren i ett mejl till Aftonbladet.

”Viktigt att sprida kunskap”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Therése Lindgren att hon håller med om att professionell hjälp är viktigt när det kommer till psykisk ohälsa.

”Men faktum är att många unga vänder sig till sina internetförebilder och söker stöd när de mår dåligt”, skriver hon.

Som ett bevis på detta skriver hon att hennes inkorg är full dagligen med mejl från tjejer.

”Därför tror jag att det är jätteviktigt att sprida kunskap och verktyg till influencers så att de får rätt förutsättningar att hantera det. Att bli lyssnad på och bemött på rätt sätt när man berättar om något svårt kan vara avgörande för om man vågar söka professionell hjälp i nästa steg”, skriver hon.

Ser du någon risk med det här?

”Finns såklart en risk i att inte söka sig till professionella när man mår dåligt, men jag ser inget dåligt med att personer som ofta är i kontakt med unga som mår dåligt utbildar sig och skaffar sig rätt verktyg för att hantera ett redan existerande problem på bästa möjliga sätt”.

Carla da Costa Bengtsson som är kommunikationsansvarig för Tjejzonen vill också understryka i samma mejl att ”metoden är ett komplement till den offentliga vården och inte avser att ersätta den”.

Eftersom många unga finns på digitala plattformar är det viktigt med rätt bemötande där, skriver hon.

”Om personen blir bemött på ett trevligt sätt i stället för att bli avvisad så ökar det sannolikheten att personen sedan även vänder sig till andra.”

Aftonbladet har sökt Klara Edlund.