Steffo: Om Adam hade kommit in nu så hade han nog klarat sig

TV4-profilen i P4 Extra om vännen Alsings tragiska död i covid-19

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Steffo Törnquist vårdades med kortison och blodförtunnande för sin covid-19 – men slapp respirator.

I ”P4 Extra” säger TV4-profilen att vännen Adam Alsing skulle ha kunnat överleva om han blivit sjuk i dag.

– Det är en tanke jag har nu, den är fruktansvärd, säger han i radioprogrammet.

Steffo Törnquist, 64, hade 40 graders feber i åtta dagar när han låg sjuk i covid-19.

– Jag behövde syrgas, dropp, kortison, blodförtunnande, säger han i en intervju med ”P4 Extra”.

– Jag fick inte ner febern, jag hade 40 graders feber i åtta dagar, då blir man rätt utmattad och uttorkad.

Värre om han blivit sjuk tidigare

Men när TV4-profilen insjuknade i corona i oktober hade den svenska sjukvården redan många månaders erfarenhet av att vårda patienter som drabbats av pandemin. Det gjorde att Steffo inte kände sig rädd.

– Även personalen på Sankt Görans (sjukhuset där Steffo Törnquist vårdades, reds anm) sa att: ”Hade du kommit in i det här skicket i våras så hade det varit så mycket värre. Nu vet vi mycket mer om hur vi ska ta hand om en sån som du. Vi lägger inte i respirator i första hand utan vi väntar och vi kör kortison och blodförtunnande och håller koll på lungorna”. Så jag upplevde det som att jag hade rätt långt från att hamna i respirator och det var det jag var rädd för så klart, säger Törnquist i ”P4 Extra”.

Steffo Törnqvist.
Foto: Lina Boström
Steffo Törnqvist.

”Adam klarade inte respiratorvården”

Han berättar också att han under sjukhusvistelsen tänkte mycket på sin vän, den folkkära tv- och radioprofilen Adam Alsing, som i mitten av april dog i sviterna av covid-19, 51 år gammal.

– Det sorgliga är nog att om Adam hade kommit in nu så hade han nog klarat sig. Det är en tanke jag har nu, den är fruktansvärd, säger Steffo Törnquist.

– Adam höll ju på att bli bra. Det var det här klassiska, lite fram och tillbaks. Vi skulle träna veckan efter och sen smack, dag tio till tolv, så var det för mig också, då drog syresättningen av blodet ner och han åkte in på IVA och klarade inte respiratorvården då. Nu för tiden vet ju sjukvården det och säger: ”Se upp vid dag tio till tolv” och man mäter syresättningen hela tiden, säger han i ”P4 Extra”.

Foto: Bauer Media
Adam Alsing blev 51 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE