Styrs från solkusten – men posten går till ökänd adress

Publicerad 2021-06-05

Kändissajten styrs från en lyxvilla på den spanska solkusten.

Men posten går till en dunkel adress i Stockholm.

Aftonbladets granskning av Stoppa Pressarna visar att ansvarig utgivare Daniel Nyhléns upplägg kan bryta mot lagen.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Daniel Nyhlén, men han har inte återkommit.

Kändissajten Stoppa Pressarna har legat bakom en rad uppmärksammade publiceringar under de senaste åren. 

Flera av dem som blivit omskrivna har berättat för Aftonbladet om vad de anser vara grova övertramp.

Nu utreds sajten av Justitiekanslern för grovt förtal. Det är en ovanlig åtgärd av JK. Orsaken är en artikel med bilder och uppgifter från en sexfilm som påstods ha friat Göran Lambertz från våldtäktsanklagelserna i våras.

Ökänd adress

Bolaget som driver Stoppa Pressarna ägs av ansvarig utgivare Daniel Nyhlén, som tidigare jobbat på bland annat Expressen, TV4 och Aftonbladet. Det är registrerat på ett postlådeföretag på en ökänd adress i Stockholm med koppling till oseriösa företag, grovt kriminella och terrorister.

Bland annat var det hit som Rakhmat Akilov och en centralgestalt inom den jihadistiska miljön kunde kopplas. Flera gängmedlemmar i Aftonbladets granskning ”Nätverken” har också en koppling till adressen. 

Kändissajten styrs från lyxiga semesterparadiset Marbella.

Men sajten Stoppa Pressarna styrs i själva verket 300 mil därifrån.

I en intervju med SvD från december 2020 berättade Nyhlén om livet på den spanska solkusten. Enligt SvD ska Daniel Nyhlén ha uppgett att han flyttade redan för några år sedan. 

– Jag var rätt trött på den där världen kring Stureplan och alla dessa kändispremiärer och kindpusskalas. Det är rätt skönt att arbeta på avstånd här under palmerna.

I intervjun framgår att han bor i en villa utanför Marbella men har kvar en bostad på exklusiva Östermalm. Han är också folkbokförd i en hyreslägenhet där, men posten går till samma låda som företaget är registrerat på. 

Kan vara lagbrott 

En genomgång av inlägg på sociala medier bekräftar också Nyhléns starka närvaro utomlands. Av det 60-tal bilder som publicerades under 2020 är endast ett fåtal från Sverige.

Den som bor eller planerar bosätta sig utomlands i mer än ett år ska anmäla det till Skatteverket

Någon sådan anmälan har aldrig lämnats in, bekräftar myndigheten i mitten av maj. 

– Det är förmodligen att se som ett folkföringsbrott. Det blir ett brott både om man underlåter att lämna uppgifter eller om man lämnar felaktiga uppgifter, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Däremot är det svårt att bevisa om det finns uppsåt bakom sådana fall. 

Fördelarna att vara fortsatt folkbokförd i Sverige kan vara flera. 

– Det kan handla om socialförsäkring, sjuk- och tandvård eller sådant som är relaterat till bosättning till exempel om man har en hyresrätt eller strikta regler från bostadsrättsföreningen, säger Wijk.

Sålde sajten till sig själv

Bolaget bakom Stoppa Pressarna har mer än fördubblat omsättningen på bara några år. Enligt den senaste tillgängliga årsredovisningen, för 2019, omsatte bolaget cirka 4 miljoner kronor. 

Aftonbladets granskning av företagshistoriken visar hur Nyhlén och Stoppa Pressarna även kopplas till flera misstänkta transaktioner. 

De senaste åren har verksamheten bedrivits genom flera olika bolag. Men i januari 2017 ansökte två bolag med koppling till Stoppa Pressarna om konkurs. Daniel Nyhlén stod bakom båda bolagen. 

Daniel Nyhlén.

I Bolag 1 upptäckte konkursförvaltaren hur flera transaktioner ägt rum en tid före konkursansökan. Bland annat hade bolaget betalat drygt en halv miljon kronor till ett bolag som Nyhlén då nyligen hade startat. 

Stoppa Pressarna såldes även – till Nyhlén själv.

Enligt avtalet såldes sajten från Bolag 1 till Nyhléns enskilda firma för cirka 350 000 kronor som kvittning mot en fordran.

Nyhlén skrev under avtalet både för säljarens och köparens räkning. 

I sin rapport anmärkte konkursförvaltaren Jakob Callmander på transaktionerna.

”Det kan inte uteslutas att samtliga eller några av de transaktioner som angivits under rubriken ‘5. Återvinning’ har utgjort olovliga värdeöverföringar, skett i strid mot aktiebolagslagen eller inneburit en skadeståndgrundande handling”.

Men eftersom bolaget hade så låga skulder ville förvaltaren inte gå vidare med utredningen av transaktionerna, visar en mejlväxling mellan förvaltarens advokatbyrå och tillsynsmyndigheten för konkurser, TSM.

Anklagas ha tömt bolag

En företrädare för advokatbyrån skrev att det inte var affärsmotiverat att framställa krav. Även om processläget bedömdes vara i konkursboets fördel ville man inte ta ”oöverblickbara risker i ett kostnadshänseende med en process”

I Bolag 2, som delvis skött Stoppa Pressarna, överfördes ett nätmagasin till Daniel Nyhléns enskilda firma. Även det som en kvittning mot en fordran. 

Företrädaren för advokatbyrån uppgav för TSM att utredningsarbetet varit omfattande. Mejlet avslutades med anklagelser som syftade till transaktionerna:
”Vi har dessutom kontaktats av aktieägare i ”Bolag 2” och detta bolag (”Bolag 1”, reds anm) som menat att bolagen tömts genom de transaktioner som redogjorts för ovan”.

Tidigare aktieägare har inte velat kommentera uppgifterna.

TSM, som lyder under Kronofogden, hade inga invändningar mot förvaltarens beslut att inte utreda detta vidare.

Expert: Överföringarna borde ha anmälts

I ett mejl till Aftonbladet skriver förvaltaren Callmander att konkurslagstiftningen i första hand är till för att skydda borgenärer. 

”Om en överföring inte skadat en borgenär men kanske en aktieägare så är det en annan sak som normalt inte ligger inom ramen för konkursförvaltningens utredning”, skriver han.

Han valde att inte anmäla till Ekobrottsmyndigheten, EBM.

”Det finns ingen brottsmisstanke. Enbart aktieägarna har såvitt kunnat utredas kunnat skadas av transaktionerna och det är inget som ska anmälas”.

Anders Björkenheim, expert på företagsrelaterad brottslighet, tycker däremot att förvaltaren borde ha anmält transaktionerna.

– Jag anser att kraven för att konkursförvaltaren ska anmäla till EBM för vidare utredning har uppfyllts.

Han fortsätter:

– Han var ju firmatecknare i företaget och såvitt jag ser så hade man kunnat gräva mer för att fastställa att den kvittningen verkligen var korrekt, säger Björkenheim.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Daniel Nyhlén, som inte har återkommit.