Christer Sjögren om Vikingarnas ödesbeslut: Vi lägger av för gott

Publicerad 2021-06-10

Vikingarna

Vikingarna lägger av – för gott.

Nu berättar Christer Sjögren för Aftonbladet om beslutet, den kommande avskedsturnén och framtidsplanerna.

– Vi har hållit på så länge och är ju egentligen pensionärer.

Anrika dansbandet Vikingarna har funnits sedan 1957, men 1978 klev frontfiguren Christer Sjögren in på arenan, tog över efter sångaren Stefan Borsh och blev bandets självklara ledargestalt.

2004 lade Vikingarna ned verksamheten, men ett tv-program lockade tillbaka dem ut på dansbanorna.

– Vi kom igång igen 2016 och det var Tomas Deutgens förtjänst. Han gjorde programmet ”Tack för dansen” med oss och han är så energisk så han lurade in oss i studion igen. Vi hade sagt nej till alla som hade tjatat på oss att starta upp bandet igen. Då återupptäckte vi låtarna och de är ju bra. Det blev en aha-upplevelse och det var kul igen, säger Christer Sjögren som har varit hemma sedan pandemin satte stopp för en stor comebackturné våren 2020.

– Vi hann bara genomföra sju gig innan det blev stopp. Det var naturligtvis tråkigt, men nu ser vi ljuset i tunneln så vi kan komma ut på vägarna igen.

Christer Sjögren.

Istället för en comebackturné ger sig Vikingarna sig nu ut på en lång tack-och-farväl-turné som planerar att sparkas igång i danska Fredrikshamn den 6 augusti i år och avslutas i norska Stokke den 14 oktober 2022.

– Vi kallar det Finalturen 2021-2022. Det är bokat ett år framöver och arrangörerna har varit som tokiga, folk har velat höra Vikingarna igen. Det blir en tidsresa med musik från tidigt 60-tal till nu. Det blir inte så mycket dans, vi kör mer konserthus nu för tiden.

Det blir en sista turné nu på riktigt?

– Ja, vi vill inte köra längre. Vi har hållit på så länge och är ju egentligen pensionärer. Men vi får lite blodad tand när vi får hålla på med det man har ägnat hela livet åt egentligen. Vi lade ju av 2004 och så får man känna på det igen. Det var en hobby som blev ett yrke. Nu är vi tillbaka på hobbynivå igen, vi gör det för att det är roligt, inte för att vi behöver göra det.

Var det ett självklart beslut?

– Nej, det var det väl inte. Vikingatiden som jag kallar den var enorm, men allting har ett slut. Så tänker man realistiskt sett. Vi vill sluta när man ligger på topp.

Vad ska du göra efter sista konserten 2022?

– Vi har ju hus och även ett boende i fjällen så vi har att göra ändå. Någon form av musik kan det förstås bli, men vi kallar det Finalturen för vi vill inte dra det längre.

Är din fru Birgitta glad att hon nu får ha dig hemma på heltid?

– Ja, hon är glad för det. Nu fick vi ofrivilligt prova på hur det var under pandemin och jag brukar säga att det kanske var bra det här med corona för nu fick jag känna på hur det är att vara arbetslös. Det har jag aldrig varit i hela mitt liv, men det var nog någon nytta med det också. Man hinner med familjen och jag har som sagt hus och bilar.

Louise Hoffsten sa under ”Så mycket bättre att ”din röst får kvinnor att darra”?

– Ojdå! Ja, det där är svårt att prata om själv, men visst har jag märkt det. Om jag säger så här, jag vet att det var inte så dumt att jag föddes med min djupa stämma. Jag började min bana som 16-åring i ett band där jag var organist. Då ville jag sjunga högt som de andra, jag förstod inte tillgången med min djupa stämma. Jag sjöng ”I love you because” och kunde gå ned i källaren ordentligt. Då såg jag att tjejerna lyfte på ögonbrynen ordentligt, haha!

Vilken skulle du säga är Vikingarnas bästa låt?

– Det finns tre låtar som har följt oss och som vi har haft väldig nytta av och det är ”Leende guldbruna ögon”, ”Kan man älska nån på avstånd” och ”Till mitt eget Blue Hawaii”, det är de största hitsen och de har blivit odödliga.

Har du något extra starkt minne från dina år i Vikingarna?

– Jag kom med i bandet 1978 och hade en enorm tur som fick en Svensktoppsetta med ”Djingis Kahn” direkt. Den låten passade mig perfekt och då blev jag bekräftad av publiken och medlemmarna i bandet. Det är en milstolpe i mitt liv.


Fakta: Vikingarna

Grundades: 1957 i Arvika.

Karriär: Sålt 12 miljoner skivor, många under namnet ”Kramgoa låtar”. Bandet hade sin storhets tid under 80- och 90-talet. Vikingarna lades ned 2004, men återförenades tack vare tv-programmet ”Tack för dansen” 2016.

Aktuella: Med Finalturen 2021-22 som blir bandets sista turné.