Sabatons samarbete med försvaret stoppades – av arméledningen

Sångaren Joakim Brodén: Rysskräcken lever kvar

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2021-02-22

Sabatons nya singel handlar om det 500-årsjubilerande Livgardet.

Det fanns även planer på ett samarbete med Försvarsmakten i samband med firandet – men de svenska metalstjärnorna stoppades av arméledningen:

– Politik och musik hänger ihop för Försvarsmakten, säger Paula Levänen, kommunikationschef på Livgardet.

Sabaton.

Sabaton befann sig på en lång turné när coronapandemin slog till. Snart ett år senare väntar Dalarnas metalhjältar – vars bombastiska låtar om diverse krig har gett dem fans över hela världen – fortfarande på att kunna spela live inför publik igen:

– Vi var mitt i på en turné i Ryssland från öst till väst, sen klipptes allt bara av. Det finns de som har det värre än vi, men det är klart att det suger som fan. Vi är inte den bransch som är minst drabbat av det här, det har gått bättre för Netflix och Amazon om man säger så, säger sångaren Joakim Brodén, 40, via Skype från en studio i Dalarna.

”Hedrar en lång, militär tradition”

I väntan på konserter får Sabatons fans åtminstone lite ny musik i dagarna, då singeln ”Livgardet” släpps. För första gången sedan albumet ”Carolus Rex” 2012 sjunger Brodén dessutom på svenska:

– Det är jävligt kul att sjunga på svenska, men när man sjunger om tyskar och ryssar som slåss är det ju dumt att använda ett språk som ingen fattar. Men den här låten handlar ju om det svenska livgardet, och då kändes det logiskt, berättar Joakim.

– Det känns fel att kalla det för en hyllning, men man kan säga att låten hedrar en lång, militär tradition. Samtidigt var det svårt att få med 500 år av händelser på en låt. Livgardet var med överallt, de tågade över Bält och slogs med Karl XII under kalabaliken i Bender, fortsätter han.

Sabaton med sångaren Joakim Brodén på scen under sin konsert på Scandinavium i Göteborg.

”Rysskräcken lever kvar”

1521 valdes 16 dalkarlar ut för att vakta den blivande kungen, Gustav Eriksson Vasa. 500 år senare existerar infanteri- och kavalleriförbandet fortfarande och Joakim Brodén berättar att det fanns planer på ett samarbete med Försvarsmakten inför Livgardets jubileum:

– Men som vanligt tog det stopp på politisk nivå. Det är som att någon tänker: ”Sabaton, ni har sjungit om svensk historia och har dessutom spelat mycket i Ryssland, ni är politiskt farliga”. Det är så tråkigt, rysskräcken lever helt klart kvar. Vi vet att det sattes stopp från högre ort, men hur högt vet vi inte, säger han.

Livgardet anländer till riksdagshuset för att delta i riksmötets öppnande 2020.

Livgardet: Fantastisk låtskatt

Paula Levänen, kommunikationschef på Livgardet, bekräftar händelseförloppet i ett mejl till Aftonbladet:

– Ja, det stämmer att det fanns planer på ett eventuellt samarbete mellan Livgardet och Sabaton, med anledning av vårt 500-årsjubileum. Sabaton har producerat en fantastisk låtskatt kopplat till militärhistoria, som vi uppskattar och kunde se Livgardets långa historia bli en del av, skriver hon.

Enligt Paula Levänen beror det avbrutna samarbetet på att Sabaton genomförde en spelning i Sevastopol på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön 2015. Spelningen organiserades av mc-gänget Nattvargarna, som brukar kallas för ”Putins Hells Angels”. Bandets basist, Pär Sundström, försvarade det kontroversiella beslutet i en intervju med Aftonbladet strax efter spelningen:

– Vi tycker att det är provocerande att vissa artister vägrar att spela för sina fans på grund av beslut tagna av länders politiker. Politiker gör politik, hårdrockare gör hårdrock, sa han.

Den nära vänskapen mellan Zaldostanov, ledare för Nattvargarna,  och Putin sträcker sig långt tillbaka. Här syns de på en bild från 2010.

Spelningen på Krimhalvön blev droppen

Men det argumentet köper inte Försvarsmakten:

– En viktig faktor i vårt beslut att avbryta samarbetet var Sabatons spelning på Krimhalvön 2015, eftersom politik och musik hänger ihop för Försvarsmakten när det kommer till den typen av spelningar. Sabaton kvitterade också att de förstod vårt beslut, skriver Paula Levänen.

Vem var det som tog beslutet att avbryta samarbetet?

– Det var jag som tog fram underlagen till arméledningen och det var också där man sedan tog beslutet om att avbryta det hela.

Trots att det inte blev något samarbete med Livgardet ser Joakim Brodén och resten av Sabaton ändå fram mot 2021 med tillförsikt:

– Om saker och ting börjar öppna upp så är vi redo att släppa både en ny platta och turné under året. Men just nu vi får spela ”the waiting game” som så många andra, säger han.

Sabaton på Scandinavium 14/2–2020.

Följ ämnen i artikeln