Jonas Karlsson och Livia Millhagen: Åtta år av älskat gräl

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Jonas Karlsson och Livia Millhagen i efterfrågade "Scener ur ett äktenskap".
Foto: Sofia Nahringbauer / AFTONBLADET / 85769
Jonas Karlsson och Livia Millhagen i efterfrågade "Scener ur ett äktenskap".

De började gräla för åtta år sedan och de kan inte sluta.
För publiken är det ett bråk som orsakat skilsmässor. För Livia Millhagen och Jonas Karlsson är ”Scener ur ett äktenskap” lustfyllt skådespeleri. Som nu får nypremiär på Maxim.
– Diskussionen är oerhört modern, mer än nånsin, säger Livia Millhagen. Det blir bara värre och värre.

2009 spelade de två i premiären av ”Scener ur ett äktenskap” på Dramaten. Pjäsen bygger på Ingmar Bergmans tv-serie från 1973 om Marianne och Johan.

Har könsrollerna ändrats sedan dess?
– När vi tog upp pjäsen frågade vi oss hur mycket som var relevant, säger Jonas Karlsson, 45. Bortsett från vissa detaljer skulle det kunna vara idag.
– Det är lätt att skratta åt hur undergiven Marianne är i början, men det är närmare oss än vi tror, säger Livia Millhagen, 43. Vi har inte kommit så fruktansvärt långt.

– Även Johans enorma egotripp känns aktuell, säger Jonas Karlsson. ”Nu måste jag leva och förverkliga mig själv utan att ta några hänsyn”.
– Mer nu än 2009. Det blir bara värre och värre, säger Livia Millhagen.

”Satte igång skillsmässor”

Tv-serien fick folk att prata om sina förhållanden och satte igång skilsmässor. Har ni hört liknande reaktioner?
– Jag vet några som skiljt sig efter att..., säger Jonas Karlsson.
– ...De såg vår föreställning, säger Livia Millhagen. Men då hade dom väl problem ändå.
Har ni själva blivit påverkade?
– Jag har blivit bättre på att gräla. Lite för bra. Man slarvgrälar för lätt, säger Livia Millhagen. Eftersom man tänjer på sig och är i de där skogarna på teatern kan man glömma bort sig när man kommer hem. Det är enda sättet jag påverkats.

– Ibland kan man få höra "när får skrika av dig på teatern borde du vara färdig när du kommer hem, säger Livia Millhagen. Men det är tvärtom. Man skriker igång sig och vill fortsätta. Teatern är bara en uppvärmnig.

Dubbel sjukdom i SVT

Ni turnerade även med pjäsen för Riksteatern.
– Det var kul, säger Livia Millhagen. Jag hade en fyramånaders med mig då, så jag var extra trött och har minnesluckor från den perioden.
En föreställning direktsändes även i SVT.
– Vi har varit i många olika situationer i livet med föreställningen, säger Jonas Karlsson. När den gick i tv var vi sjuka.
– Vi hade båda 39 graders feber och halsinfektion, säger Livia Millhagen. Dom fick pudra extra och det bara rann svett i närbild. Vi var jättesjuka, men det gick inte att ställa in.
Från den 3 mars spelar de på Maxim i Stockholm. Ett äktenskapsgräl som förändras varje kväll.
– Det är speciellt att få spela med Livia, säger Jonas Karlsson. Ett sådant samspel bygger på att man känner varandra väl och kan vara helt fri.

Publicerad: