Svenska superduon gör film av hyllad bästsäljare

Tuva Novotny och Pernilla August gör film av Fredrik Backmans succéhistoria ”Britt-Marie var här”

Av: Patrik Jäverbo

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Fredrik Backmans storsäljare från 2014 ”Britt-Marie var här” blir nu långfilm.

Pernilla August kommer att spela huvudrollen i filmen och Tuva Novotny står för regin.

– Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film, säger Tuva Novotny.

I fotspåren av ”En man som heter Ove” kan nu Dagens Nyheter avslöja att ännu en av succéförfattarens böcker kommer till vita duken. I april börjar inspelningen av ”Britt-Marie var här”, en bok som har sålt i nästan en halv miljon exemplar.

Att ännu en av författaren böcker blir film är inga konstigheter då ”Ove”–filmen både nominerades till två Oscars och har sålt över 1,7 miljoner biobiljetter i Sverige.

–  Det är ett väldigt rörande och upplyftande drama om en 60-plus-kvinna, om nya chanser i livet, en historia om att det aldrig är för sent att börja leva. Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film, säger Tuva Novotny till tidningen.

Pernilla är ”the one and only”

Regissören får så nära på fria händer med filmen, tillsammans med manusförfattaren Maria von Heland ska hon hjälpa boksidorna att få liv på bioduken. Att Pernilla August är med är knappast någon slump, utan det var snarare ett krav från regissören för att projektet skulle bli verklighet:

–  Pernilla är ”the one and only”. Det krävs en superelastisk och organisk skådespelare med en känsla för både humor och drama för att bära en sådan här roll. Det finns ­ingen annan som har samma omfång som Pernilla säger Novotny.

#Metoo har skapat en bra arbetsmiljö för kvinnor

Att flera kvinnor fått tunga positioner i filmskapandet är knappast någonting som är en slump. I svallvågorna efter uppmärksammade #MeToo-kampanjen känner de båda stjärnorna att det finns ett behov av fler historier om kvinnor som berättas av just kvinnor.

–  Metoo-vågen har röjt vägen och skapat en enormt skön miljö att jobba i för kvinnor. Men, som Natalie Portman sade på Golden globe-galan, så handlar det också om urvalsprocessen. Hur mycket vi kvinnor än skriver, producerar och regisserar, så finns det fortfarande en urvalsprocess som är extremt snäv, säger Tuva Novotny.

Publicerad: