Filips fläskkarrésuccé rörde Mästerkocksjuryn till tårar

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2015-02-25

”Den bästa rätten som lagats i programmet”

Mischa Billing grät, och Leif Mannerström gav toppbetyg.

När 19-årige Filip Poon presenterade sin rätt i kvällens avsnitt av ”Sverige mästerkock” haglade hyllningarna.

– Det kändes så mäktigt, säger han.

I kvällens avsnitt av ”Sveriges mästerkock” bestod utmaningen av att laga en måltid som passade bra ihop med äppelmust. En uppgift som visade sig vara svårare än många av deltagarna trott. Linda Letelier Hansson fick lämna programmet – men bäst gick det för 19-årige Filip Poon. När han presenterade sin fläskkarré med äppelmos och fänkål haglade lovorden från juryn.

– Satan i gatan, vad bra detta är. Där satt den, var betyget från jurymedlemman och sommelieren Mischa Billing, som fick tårar i ögonen när hon smakade av karrén.

– Det här är en av de absolut bästa rätterna som har lagats under alla år i ”Sveriges mästerkock”, sa Leif Mannerström.

Golvades av rätten

Filip Poon tror att nyckeln till framgången i kvällens program var en alldeles särskild ingrediens.

– Juryn var ju först lite skeptisk till att jag hade så mycket äpple i maten men jag tror att det var det som gjorde det. Om man äter det som drycken innehåller så boostas smakerna, säger han till Nöjesbladet.

Mischa Billing var först lite orolig över Filips val av ingredienser, men menar att hans förmåga att följa sin egen magkänsla och smak gjorde rätten till ett vinnande koncept.

– Jag trodde att det kanske skulle skära sig, men sedan såg jag att han hela tiden smakade av maten medan han arbetade.

Och hon golvades av resultatet.

– Rätten blev helt fantastisk med djupa, komplexa smaker och en fin komposition. Smakerna gifte ihop sig på ett oerhört fint sätt. Det är en lisa för själen att få äta Filips mat.

”Han är ett ess”

Hyllningarna från juryn betyder mycket för Filip Poon, som hoppas på en fortsatt karriär inom matlagninsbranschen efter programmets slut.

– Det kändes så ärofyllt och mäktigt att höra det från dem. Det gör att jag vill bli ännu bättre och det strävar jag efter nu. Jag kände att det är åt det här hållet jag ska gå, det är självklart väldigt peppande, säger han.

Och Mischa Billing spår honom en lysande framtid i branschen.

– Han är verkligen ett ess, både som kock och som person!