Efva Attling om cancern: ”Bara de närmsta fick veta”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Läkaren hittade två tumörer i hennes högra bröst.

Nu berättar Efva Attling, 65, om bröstcancern – och stödet från frun Eva Dalhgren, 57.

– Det var nog värst för Eva, både då och genom hela min sjukdomsperiod. Hon led mer än jag, säger hon till Svenska dagbladet.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Eva Dahlgren och Efva Attling.

Efva Attling var på väg till ett jobbmöte i Oslo när hon fick beskedet. Det hon känt i duschen och trodde var några körtlar var i själva verket bröstcancer.

Hennes optimism gjorde att hon aldrig tänkte tanken att hon skulle dö. Men hon tog snabbt ett beslut: att bara berätta för den innersta kretsen om sjukdomen.

– Bara de absolut närmaste fick veta, säger hon till Svenska dagbladet.

”Mitt blod blev alldeles kallt”

Först i dag, snart fem år efter diagnosen, väljer smyckesdesignern att berätta om sjukdomen och känslan när läkaren på Bröstcentrum uttalade orden framför henne och frun och artisten Eva Dahlgren.

– Bredvid mig fanns Eva, min fru. Det var när jag såg hur orolig hon blev som jag började förstå. Det kändes som mitt blod blev alldeles kallt, rann rakt ner i fötterna. Ändå var det nog värst för Eva, både då och genom hela min sjukdomsperiod. Hon led mer än jag, säger hon till Svenska dagbladet.

Strålades och opererades

Sedan började behandlingen. Efva Attling strålades och opererades. Under hela perioden fick hon stöd av vänner och familj.

– Du kan från början dra täcket över huvudet – eller bestämma dig för att samla din motkraft. Kropp och själ hör ihop, du kan inte motionera dig frisk från en cancer men du kan stärka ditt motstånd. Kanske slippa lite biverkningar. Må lite bättre. Men det klarar man inte ensam. Be om hjälp, är mitt råd. Se till att du får tala med en kurator på sjukhuset, berätta för vänner – om du inte har någon hemma som du kan få stöd av.

Designerar rosa bandet

I år designar Efva Attlings Cancerfondens rosa band.

– För mig är livet än mer magnifikt nu, på andra sidan min cancer. Jag vill att fler ska få möjlighet att fortsätta uppleva livets storhet. Vi är så många som har överlevt denna sjukdom och jag vet att med mer resurser till cancerforskning så finns det hopp om att vi ska kunna besegra cancer, säger hon i ett pressmeddelande.

Nöjesbladet har sökt Efva Attling.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN