Tina Nordström

Emma Karlsson Lohivina blev ”Sveriges yngsta mästerkock” 2021

Tina Nordström: ”Ungarna är otroligt vassa i år”

Av: 

Jon Forsling

Vinnare i ”Sveriges yngsta mästerkock” 2021 blev Emma Karlsson Lohivina.
Vinnare i ”Sveriges yngsta mästerkock” 2021 blev Emma Karlsson Lohivina.

NÖJE

Det har blivit dags att kröna Sveriges yngsta mästerkock igen – för åttonde året i rad.

Tina Nordström är den enda jurymedlemmen som har varit med från starten i TV4:s långkörare:

– Ungarna blir bara bättre och bättre, säger hon.


Uppdatering: Vinnare i ”Sveriges yngsta mästerkock” 2021 blev Emma Karlsson Lohivina.

Tina Nordström.

De utklassar oss alla i köket – trots att de bara är åtta till tolv år gamla.

”Sveriges yngsta mästerkock”, som är baserat på det brittiska formatet ”Junior Masterchef”, har varit en pålitlig tittarmagnet för TV4 ända sedan starten 2014. Tina Nordström, som är den enda jurymedlemmen som har varit med alla säsonger, menar att barnen som tävlar i programmet blir skarpare för varje år som går:

– Varje år är väldigt överraskande, skulle jag säga. Ungarna blir bara bättre och bättre, de är otroligt vassa i år. Den här säsongen är de dessutom lite äldre, de flesta ligger runt 12 år. Det är så roligt att se hur genuint intresserade de är av att laga mat, det smittar av sig, säger hon. 

Under den gångna säsongen har småkockarna gett sig av till La Ventura i Stockholm för att laga mat i ett riktigt restaurangkök, besökt världens nordligaste mozzarellagård samt lagat pasta med bröderna Dante och Oscar Zia.

Emma Karlsson Lohivina.
Moa Nordlund Åman.

I onsdagens final slåss två deltagare om äran att utnämnas till Sveriges yngsta mästerkock 2021: Emma Karlsson Lohivina, 12, från Luleå och Moa Nordlund Åman, 11, från Kungsbacka. I säsongspremiären lagade båda två sina signaturrätter, vilket i Moas fall var en ravioli tricolore medan Emma gjorde en pokebowl med räkor och risnudlar. 

Temat för finalen är att Moa och Emma ska få göra sin egen femrättersmeny, och vinnaren får fortsätta sin matresa på Grythyttan med privatlektioner och praktik i köket. Dessutom får hela hennes familj följa med och hänga med på spa på Loka Brunn.

– De är lika tuffa båda två. De har haft en häftig resa i mästerkocksköket och har hela tiden levererat. Båda är så värda den här finalplatsen, säger Tina Nordström.

Du är den enda jurymedlemmen som har varit med alla åtta säsonger av programmet. Varför?

– Det är så himla roligt att jobba med barn, de ger mig så mycket lust och skratt. Även utanför programmet är jag rätt mycket i den svängen, jag har precis släppt en hemkunskapsbok och håller ibland matlagningskurser för skolklasser. Alla barn har rätt att lära sig att laga mat, säger hon.

På den obligatoriska följdfrågan – blir det en fortsättning av tävlingen nästa år, och vill du i så fall vara med? – väljer Tina att svara diplomatiskt:

– Det vet jag inte. Jag har hållit på i så många år så jag vet att sånt där är inget man kan oroa sig för. Men oavsett hur det blir nästa år kommer mitt intresse för barn och matlagning fortsätta.

 

Uppdatering: Vinnare i ”Sveriges yngsta mästerkock” 2021 blev Emma Karlsson Lohivina.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Emmas glädjetjut.
Danyel Couet och Tina Nordström.
Vinnaren firas av de andra mästerkockarna.
Emma Karlsson Lohivina.
Publisert:

LÄS VIDARE

Tv-kockarna blev miljardindustri

ÄMNEN I ARTIKELN

Tina Nordström

TV4