Dansbandskvinnorna om branschens baksida

Stjärnorna berättar i dokumentären ”Dansbandstjejer”

Publicerad 2021-01-09

Erica Sjöström, Sandra Estberg och Carolina Skaarup är med i ”Dansbandstjejer”.

I flera år har dansbandssångerskorna turnerat landet runt och spelat för dansglada människor.

Mest har de mötts av kärlek – men också av personliga påhopp och trakasserier.

– Som sångerska i ett band är man en måltavla för kommentarer, säger Sandra Estberg.

I dokumentären ”Dansbandstjejer” på SVT berättar de tre dansbandssångerskorna Sandra Estberg, 39, i Martinez, Erica Sjöström, 50, känd från Drifters och Carolina Skaarup, 31, i Callinaz, om turnélivet och dansbanorna. Oftast är det glatt, men de delar också samma dystra erfarenheter.

– Publiken kan vara konservativ i sitt sätt att vara och tänka, så är det i alla branscher. Detta är en mansdominerad bransch, och det blir mer påtagligt på ett sätt, säger Carolina Skaarup.

Hon har blivit kallad för ”lilla gumman”, fått elaka kommentarer om sitt utseende och för sina tatueringar. Nu för tiden säger hon ifrån.

– Det förväntas inte att man ska hugga tillbaka. När man ger svar på tal blir de ofta chockade. Jag tror inte de hade gått fram och sagt samma sak till en manlig sångare.

Carolina Skaarup i Callinaz.

Carolina Skaarup säger att hon har ”världens roligaste jobb”, och att tråkigheterna som inträffar bara utgör en mycket liten del. Hon tycker också att hon under de senaste åren med Callinaz märkt en positiv förändring i publiken. Hon tror att det kan ha med Metoo att göra, men också för att en ny generation har intagit dansgolven.

– Jag upplever mest att påhoppen har förekommit från den äldre publiken, om man får säga så. De har varit med om en annan tid.

Sandra Estberg i Martinez.

Dansbandssångerskorna är överens om att de älskar sina jobb. Sandra Estberg säger att de allra flesta som kommer fram ute på spelningar är snälla och glada.

– Men det finns en baksida. Som sångerska i ett band är man en måltavla för kommentarer och för folks kanske dåliga mående. Att de vill komma fram och berätta precis vad de tycker.

Hon har en teori om att kvinnliga artister får utstå mer.

– Jag tror inte män i min bransch är lika utsatta för elaka kommentarer eller sexuella inviter eller nyp i rumpan.

Martinez-sångerskan tycker att kritik ska framföras, men på rätt sätt.

– Har de synpunkter på en låt som vi spelat, förstår jag det. Men inte att gå på mig och hur jag ser ut.

Erica Sjöström, känd från Drifters.

”Spetstrosor i posten”

Erica Sjöström berättar för Aftonbladet att hon blivit utsatt för både stalkning och trakasserier under åren i Drifters.

– När vi var riktigt heta och hade väldigt mycket att göra blev det ganska jobbigt ett tag med post som kom hem. Det kunde vara spetstrosor i posten.

Ute på turné har hon vid flera tillfällen inte vågat lämna scenen ensam. Publiken har hjälpt henne många gånger i hotfulla situationer, men lika många gånger har personer längst fram vid scenkanten sårat henne.

– Man har gjort sig i ordning och känner sig fin. Och så får man höra när man kommer ut att: ”Hur fan kan du stå i de där skorna”, ”klipp luggen”, ”ha rakt hår”. Ett tag var det fruktansvärt. Gick jag upp i vikt var man plötsligt gravid, säger hon.

Hon säger också att det har blivit bättre. Och att kärleken till dansbandskulturen och publiken är större än allt hat.

– Det är inte alltid det gör ont när man spelar, att någon gör illa en. Jag älskar jobbet bara, det är som en drog.

”Dansbandstjejer” sänds i SVT1 lördag 9 januari klockan 18.15.

Följ ämnen i artikeln