Kattis Ahlström: ”Därför tackade jag nej till Robinson”

Uppdaterad 2021-04-19 | Publicerad 2020-04-10

Kattis Ahlström har hunnit med nästan alla sorters program genom åren.

Senast försökte hon lära äldre kändisar att handskas med sina mobiler i ”Seniorsurfarna”. Nu förbereder hon en ny säsong av SVT:s succéprogram ”Arvinge okänd” och tävlar i Kanal 5:s ”Alla mot alla med Filip & Fredrik”.

Kattis Ahlström, 53, har genom åren gjort nästan alla sorters tv-program.

– Fast realityprogram skulle inte passa mig. När jag fick frågan om att leda ”Robinson” våndades jag i ett dygn, för det var våldsamt bra betalt. Sedan kände jag att ”det här pallar jag inte”, säger hon.

När svenska folket under dessa coronatider mer eller mindre är beordrade att hålla sig hemma i så hög grad som möjligt, är det förstås inte konstigt om tv-tittandet ökar lite grann. Och att även sättet att göra tv förändras, noterar Kattis Ahlström när jag ringer upp henne för att prata tv.

– Nu accepterar de intervjuer i små mobiltelefoner i Aktuellt. Det går ju förvånansvärt bra. Och man fattade att det här är allvarligt i Sverige när han i ”Landet runt” (Henrik Kruusval) sände hemifrån. Han var ju bättre än någonsin när han satt hemma vid bokhyllorna och katten sprang runt kring honom, säger hon.

Precis som för många andra, har livet förändrats för Kattis. Och hon har gått miste om många jobb.

– Jag är ju inte anställd på SVT så jag delar den tiden med att arbeta som moderator. Det kan vara allt från något på Karolinska till näringslivet i Eskilstuna. Men allt, precis allt, är bara inställt.

”Gick inte att säga nej”

Ett tv-program med Kattis som bara har rullat på, måndag-torsdag vecka efter vecka hela våren, är Kanal 5:s mycket underhållande frågelek ”Alla mot alla med Filip & Fredrik”. Trots att det sänds först klockan 22, har det med med ständigt över 300 000 tv-tittare blivit något av kanalens flaggskepp.

Kattis tävlar ihop med sportjournalisten Olof Lundh, välkänd profil från Fotbollskanalen, TV 4 och som författare av böcker om fotboll.

Alla lag möter varandra i gruppspel. Kattis och Olof har tre vinster mot Robin Paulsson/Marika Carlsson, William Spetz/Anna Granath och Lina Thomsgård/Edward af Sillén och tre förluster mot Erik Haag/Lotta Lundgren, Gry Forsell/Mikael Tornving och Kodjo Akolor/Jessika Gedin.

Kattis Ahlström kunde inte säga nej till att tävla med Olof Lundh i Kanal 5.

Nu på måndag 13 april visas programmet med deras sista match inför eventuellt finaldeltagande, mot Sigge Eklund/Emma Molin.

– Jag älskar frågeprogram. ”På spåret”, men det älskar ju alla. Jag tittar på Johan Wester i ”Vem vet mest?”. Jag skulle ha varit med i ”På spåret” en gång, ihop med Hans Rosenfeldt, men blev sjuk så de fick byta ut mig. ”Alla mot alla” har jag tackat nej till tidigare, det är så mycket inspelning, så många dagar. Men nu, ihop med Olof, gick det inte att säga nej.

”Har blivit en grej att de ska mobba honom”

Olof Lundh och Kattis Ahlström har nämligen ett förflutet ihop. De gick i skolan ihop från första till nionde klass.

– Tunaskolan i Lund. Vi hamnade ofta i samma bänk. Och var ett gäng som hängde på fritiden. Så vi har genomgått mycket, från att åka pulka ihop, till när vi blev lite äldre.

– När vi gick i åttan var vi ”ihop”, som man var i den åldern, i två veckor. Det började på en lägerskola i Hästveda. Sedan tyckte jag efter två veckor att det var ju inte så kul. Vi gjorde ju ingenting, gick inte ens på bio. Så jag ringde och sa ”Vill du bli ihop med min kompis?”. ”Ja, för fan”, sa Olof. Så var väl de ihop i två veckor… (skratt)

– Vi har inte umgåtts i vuxen ålder, bara käkat lunch någon gång. Men när vi ses är det som förut. Jag har alltid följt Olof och är mer lycklig än förvånad att han blev den stora fotbollsprofil han är. Hans väggar i pojkrummet var ju tapetserade med fotbollsbilder.

Olof är enormt tävlingsinriktad. Blir ibland som skogstokig i tv-studion och kastar pennor omkring sig.

– Han har enorm tävlingsinstinkt, mer än jag kom ihåg. Sedan tycker jag Filip och Fredrik är lite orättvisa mot honom, det har blivit en grej att de ska mobba honom. När man sitter i den där buren, det är inte så lätt… särskilt inte när domarna sitter där och hånflinar åt en.

Guidar seniorsurfare i internet-världen

En helt annan typ av program är ”Seniorsurfarna” som nyligen visades på SVT och finns kvar på SVT Play.

– En UR-produktion. Internetstiftelsen hade hört av sig och sagt att en miljon svenskar befinner sig utanför samhället i bemärkelsen att de är helt lost på internet, de kan inte hantera bankkonton och sådant man måste kunna göra nu för tiden. Vi hade enorm tur som fick ihop gänget som deltog.

De seniorsurfare som Kattis Ahlström guidar in i internet- och mobiltelefonvärlden i programmet är Ewa Fröling, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Marianne Mörck. I det sjätte och sista programmet har Kattis knappt någon röst kvar.

– Ja. jag hade skrattat så mycket. Ett av de roligaste program jag har gjort. Sedan vet jag inte hur mycket de lärde sig. Lite lärde de sig väl…

Nu ligger Kattis i uppstartsfasen för en tredje säsong av SVT:s ”Arvinge okänd”. Programmet där hon och Niklas Källner letar reda på arvingar till en person som dött utan några enkelt identifierbara släktingar som kan ta del av den avlidnes arv.

– Vi har börjat. Nu får vi lite grann se vad som händer, allt ute i världen är ju stängt. Vi har inte fått stoppa inspelningen än, men får trolla lite med knäna.

Kattis ligger i uppstartsfasen för en tredje säsong av SVT:s ”Arvinge okänd”.

Om ”Seniorsurfarna” lockade till skratt, handlar det här om betydligt starkare känslor.

– Det var nog inte så lätt att sälja in programmet från början. Ett program om döda okända människor, det är så långt från ”Familjen Wahlgren” man kan komma.

Hon tror framgången beror på att det handlar om så starka känslor. Om igenkänningsfaktorn, många människor har släktingar som de kommit ifrån på olika sätt.

– Vi får ju hela tiden lämna dödsbesked till människor. Man kan till exempel åka längst ut på gränsen till Vitryssland, det är så primitivt, som något som Sverige såg ut för hundra år sedan. Där kan vi hitta någon med tre tänder i behåll och får höra historier man annars aldrig hade fått höra. Det blir så personligt, tårar och starka känslor, då får man speciella band till dem.

Tackade nej till ”Robinson”

Till hösten väntar ännu ett SVT-projekt, vad är hemligt. Men vi kan vara ganska säkra på vad det inte är. Kattis Ahlström är numera ganska säker på vad hon inte är så bra på.

– Den rena ställa-mot-väggen-journalistiken, den dras jag inte till. Vet inte om jag någonsin har gjort det. Jag gjorde en plågsam sådan intervju i ”Uppdrag granskning” en gång. Jag gjorde nybörjarmisstaget att prata för mycket med honom innan.

– Reality-tv passar mig inte heller. När jag tackade nej till ”Robinson”… att stå i en djungel och gravallvarligt titta på människor och ge dem olika lekuppgifter, nä, då kände jag att ”det här pallar jag inte”.


Kattis Ahlström om…

… förhållandet till Filip & Fredrik:
– Första gången vi kom i kontakt var år 2000 när jag gjorde reportage i Sydney till ”Hello Sydney”, OS-programmet. De har gått igenom ganska mycket sedan dess. Och har alltid retat upp folk. De skrev något om mig och Niklas Källner som jag blev sjukt förbannad på, men… det redde vi ut. Jag gillar dem, de är roliga och behövs. Det finns inga andra som gör det de gör.

…en svårighet med att göra ”Arvinge okänd”:
– Vi har massor med case som aldrig blir någonting. Vi kan hitta guldhistorier. Sedan måste vi ta jättemycket hänsyn. Det kan vara etiska frågor, någon som säger att de inte vill, att där finns hemligheter, Ibland kommer vi ganska långt med vissa program som vi sedan inte kan göra.

… sina egna tv-vanor:
– Nu tittar jag ju nästan maniskt på presskonferensen klockan 14. Sedan nyhetsprogrammen. Rapport och Aktuellt kör så mycket lika, så det blir mer Aktuellt, som har lite fördjupning. Eftersom jag är intresserad av tv i sig, tittar jag om det är någon premiär på bästa sändningstid. Och ”Allt för Sverige”, som lite är i samma genre som ”Arvinge okänd”. Annars är jag väl som de flesta. Ser på serier på Netflix.

… Melodifestivalen och Eurovision song contest, som hon har varit programledare för år 1994 respektive år 2000:
– För mig och Anders (Lundin) i ESC år 2000… vi tog ett lite nytt grepp, gjorde det lite större än vad det hade varit förut, det var kul att få vara med om den förvandlingen. Sedan har det förädlats. När man ser programmen i dag, är det som en uppvisning i proffsig tv. Fast jag tittar inte så mycket, jag börjar trilla ur intressegruppen.