Pernilla Andersson om sorgen efter sin pappa

Hyllar sin far som gått bort i sviterna av Alzheimers sjukdom

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:

Pernilla Andersson har förlorat sin pappa i sviterna av Alzheimers sjukdom.

Nu hyllar hon sin far i ett känslosamt inlägg på Instagram.

”Pappa. Vilken fighter... tack för allt”, skriver hon bland annat.

Artisten Pernilla Anderssons, 44, pappa Kent har gått bort. På Instagram skriver hon i ett långt och känslosamt inlägg, som Nöjesbladet har fått tillstånd att citera, om sorgen och de sista dagarna.

”Pappa. Vilken fighter, dom sa tre dagar max. Du hängde med i intill 5 dagen. Det sista du frågade mig innan din röst försvann i tisdags var: När ska vi åka? Nu ska vi åka. På med Borsalinon, Dry Martinin väntar. Vi tar La Mata stranden och flyger sedan privat vidare till Acapulco. Produktionen betalar. Tack för allt. Du blev motsatsen till hur du förklarade karatekursen i Mexico -71: ’Ett slag i nacken, man dör direkt!’ Den som står upp i sista ronden vinner. Du vann. Vi älskar dig. Och du gick när jag och Sixten satt och drack mjölk, antar att du ville ha det så. Du var ändå varm när jag kom springande och blazern är på, basen står vid sidan av sängen.”

Hittade sin pappa vanvårdad på boende

Många musikerkollegor beklagar sorgen med röda hjärtan och tröstande ord, däribland Jessica Andersson, Ann-Louise Hanson och Laila Adele.

Det var i vintras som Pernilla Andersson hittade sin pappa som var svårt sjuk i Alzheimers sjukdom vanvårdad på sitt boende. Hans byxor och kropp var full med avföring och när hon plockade fram ett par andra byxor var även dessa nerbajsade.

"Hade jag skött mitt jobb som artist lika illa som ni vårdar så hade jag varken kunnat turnera eller göra skivor mer", skrev hon då på Instagram.

1 av 2 | Foto: PETER KNUTSON
Pernilla Andersson.

I en intervju med Aftonbladet uttryckte hon sedan sin frustration.

– Pappa skulle ju ha tyckt att allt detta är förfärligt. Samtidigt är det tack vare allt mod och jävlaranamma han ingjutit i mig när jag växte upp som gör att jag kämpar nu. Inte bara för honom utan för alla andra som inte har en stark röst som talar för dem. Jag är säker på att pappa kommer ha den renaste ändan fram till sin dödsdag efter det här mediepådraget. Men alla de andra där ute?

Startat stiftelse för att hjälpa andra

För några månader startade Pernilla Andersson stiftelsen Pernilla Andersson Dregen för att uppmärksamma kognitiva hjärnsjukdomar. 

"Ett stipendium ska delas ut till de/den som gjort en extraordinär insats för humanismen, som höjt en röst för de som inte kan tala själva", skrev hon på sin hemsida.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Pernilla Andersson som avböjer att kommentera pappans dödsfall ytterligare. 

Publicerad:

LÄS VIDARE