Christina Lindberg rasar efter sjukhusets vårdmiss

Cancersjuke maken hamnade på coronaavdelning: ”Fråga om liv och död”

Uppdaterad 2022-11-22 | Publicerad 2020-05-28

Sångerskan Christina Lindberg rasar över hur sin cancersjuke make vårdats på sjukhus.

Sångerskan Christina Lindbergs cancersjuka man Tommy Wigardt – som saknar immunförsvar efter en stamcellstransplantation – hamnade på en avdelning för covid-19-patienter.

Nu rasar makarna mot sjukhusets agerande.

– Det handlar om liv och död, säger hon till Aftonbladet.

Det var för ett år sedan som 51-åriga sångerskan Christina Lindbergs make Tommy Wigardt, 60, fick beskedet att han drabbats av en hjärntumör. Men det visade sig sedan att det i själva verket rörde sig om lymfom B – en form av blodcancer.

Kort därefter opererades Tommy Wigardt och sedan väntade en flera månader lång cellgiftsbehandling. Så sent som i maj i år skrevs han in på hematologiavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Lund för att genomföra en stamcellstransplantation.

Efter en sådan behandling har man som patient enligt 1177 ett försvagat immunförsvar och bör hållas isolerad på grund av infektionsrisken.

Men Tommy Wigardt drabbades av hög feber och högt blodtryck och därefter även av förmaksflimmer och tvingades därför tillfälligt att läggas in på MAVA (medicinska akutvårdsavdelningen) för att eventuellt genomgå en rytmreglering av hjärtat.

Väl tillbaka på hematologavdelningen dröjde det inte länge innan Tommy Wigardt började hosta och det visade sig även att han hade lunginflammation i ena lungan varpå det beslutades att genomföra ett coronatest. Testet var negativt, men hostan gav sig inte och i början av veckan gjorde man ytterligare ett test.

”Handlar om liv och död”

Christina Lindberg som är mäkta upprörd berättar att alltsammans beror på en allvarlig kommunikations- och säkerhetsmiss avdelningarna emellan.

– En sjuksköterska berättade för oss att det hade brustit i kommunikationen så de hade inte koll på om Tommy hade haft kontakt med patienter som hade covid-19 under tiden han var på den andra avdelningen. Han har ju levt som isolerad så jag har själv inte träffat honom på en månad, säger Christina Lindberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag är i upplösningstillstånd och har till och med fått ta en lugnande tablett. Det här är inte klokt. Nu handlar det om liv och död, blir Tommy som inte har något immunförsvar just nu smittad av covid-19 kan han ju dö. Det här är jätteallvarligt och viktigt att det tas upp så det händer något och inte fler patienter riskerar att smittas på grund av bristande säkerhet och kommunikation.

Tommy Wigardt som är sjuk och i cancer och därför saknar immunförsvar fick vård av sköterskor utan skyddsutrustning.

När Aftonbladet når Tommy Wigardt över telefon hymlar han inte med hur upprörd han faktiskt är över det som skett.

– Det är helt galet och när personalen från hematologen rullade in mig på MAVA och såg alla varningsskyltar om corona stannade de sängen och frågade om detta var rätt avdelning. Men man sa att man hade delat upp avdelningen. Jag hamnade sedan i ett rum som användes för covid-19-patienter, men de sa att det var rent. Det är fan inte klokt att de kör dit en patient som jag som inte har något immunförsvar. Sjuksköterskan från hematologen ringde sedan dit och påtalade att jag är ”nollad” och inte har något immunförsvar. Någon jävla koll måste de ju ha.

”Känns så jävla onödigt”

Tommy Wigardt berättar också att det vid flera tillfällen kom in sköterskor på hans rum som inte bar skyddsutrustning.

– Jag sa till dem att stanna i dörröppningen och att de måste sätta på sig en ansiktsmask innan de kommer in eftersom jag inte har något immunförsvar. Men jag hade nästan 40 graders feber då och jävligt svåra smärtor och till slut orkar man inte. Sjuksköterskorna på hematologen har varit helt underbara och jag är jättetacksam för den behandling som jag har fått och de kan såklart inte styra över andra avdelningar. Det känns så jävla onödigt, jag har kämpat ett år med det här. Tänk om jag då blir smittad och faller på målsnöret?

Aftonbladet har varit i kontakt med presstjänsten för Skånes universitetssjukhus.

”Jag beklagar den negativa upplevelsen. Vi har rutiner för hur patienter som är särskilt känsliga för infektioner ska vårdas och i det ingår till exempel hygienrutiner i det patientnära arbetet. Om rutinerna brustit i det här fallet kan jag inte svara på. Vi välkomnar synpunkter eller klagomål om man inte är nöjd med vården. Det kan bidra till att vården blir bättre och säkrare. Jag vill uppmuntra patienten eller anhöriga att kontakta den mottagning eller avdelning där man fick vård eller behandling och framföra sina synpunkter, eller att de kontaktar mig”, skriver Oskar Hammar, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin, i ett mejl.

När den här artikeln skrivs får Tommy Wigardt provsvaret. Återigen är det till hans stora tacksamhet negativt.

”Tack kära gode gud”, skriver han i ett sms från sjukhuset till Aftonbladet.

Tommy Wigardt och Christina Lindberg.