SR-profilerna stoppas inför valet: ”Det är för ängsligt”

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2018-04-18

SR-profilerna Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson sätts i karantän inför höstens val.

De populära programledarna kommer därför inte heller att få leda Ring P1, skriver Expressen.

– Jag tycker det tyder på en väldig ängslighet, säger Täppas Fogelberg, som kritiserar SR:s beslut.

SR-lyssnarna kan höra dem i ”Ring P1”. Men inför höstens val och en månad efter, från och med den 9 juni fram till och med den 7 oktober, sätts programledarna Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson i karantär, vilket Expressen var först att rapportera om.

Utöver de tre kommer inte heller Emanuel Karlsten och Ina Lundström att få sända programmet. Gemensamt för programledarna är att de frilansar, och programmet kommer under perioden ledas av tillsvidareanställda.

Att de tillsvidareanställda, till skillnad från frilansarna, får stöd dagligen av arbetsledare och kollegor kring programledarregler, är en anledning till beslutet. Opartiskhet är en anan.

– Med tanke på våra krav på opartiskhet och trovärdighet så vill vi inte att det ska finnas några tveksamheter när det gäller programledarna. Vi kan inte erbjuda dem ett uppdrag som gör att de kan försörja sig på Sveriges radio och då måste de ha andra uppdrag som kan röra sig i utkanten av det politiska och då vill vi inte att de ska finnas några tveksamheter kring det, säger Susanne Ehlin, producent för ”Ring P1”, som också påpekar att liknande regler har funnits i samband med många val bakåt i tiden, och att det därför inte är något nytt.

”Jag vet att jag kan reta upp folk”

Men Täppas Fogelberg köper inte beslutet. Han pratade tidigare om det i podcasten Radiofabriken, där han beskrev SR:s agerande som ”ängsligt.”

För Nöjesbladet utvecklar han.

– Jag tycker det är att synd att man försöker slätkamma public service. Jag menar inte att man inte ska bryta med Sveriges radios regler om sändningsavtal och så med staten. Jag tycker de reglerna är bra. Men just beslutet att sätta oss i karantän tyder på en väldig ängslighet. Utan skryt skulle jag vilja betrakta mig själv som väldigt erfaren, jag har jobbat med det där länge och vet var gränsen går, säger Täppas Fogelberg.

– Jag vet att jag kan reta upp folk, men jag gläder också många. Jag betraktas som kontroversiell för att jag kan säga lite vad som helst, men jag skulle aldrig stödja den ena eller andra sidan, att vara partisk. Det är så främmande.

Kollegan köper SR:s beslut

Susanne Ehlin håller inte med om att SR skulle vara ”ängsliga”.

– Jag har pratat med alla programledare om det här och vissa tycker det samtidigt som de kan ha en förståelse. Och vi har haft väldigt resonerande och bra diskussioner, men ängsligt tycker jag inte det är, säger hon.

– Vi kan inte ha programledare annars heller som är aktiva i ett politiskt parti, eller går ut för starkt i vissa frågor. Det handlar om att vi är måna om att programreglerna och hålla opartiskheten

Till skillnad från sin kollega Täppas Fogelberg förstår Sverker Olofsson SR:s beslut.

– Även om jag vet att jag kan de här reglerna bättre än många, och jag skulle nog vilja säga de flesta chefer som finns inom public service, har jag respekt för beslutet. Det betyder att Sveriges radio vill hålla opartiskheten bakom ryggen, säger han, och medger samtidigt att han gärna velat sända under valperioden.

Enligt Expressen kommer tillsvidareanställda programledare som Sofie Ericsson, Emmy Rasper, Henrik Torehammar, Jenny Sanner Roosqvist, Tova Nilsson och Nils Eklund.

Nöjesbladet söker Alexandra Pascalidou.