Finns det inte någon stake i SVT-ledningen?

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

För över 50 år sedan skämtade Hasseåtage om vad de gör på banken efter klockan tre.

Vad de gör i SVT-huset behöver vi inte längre undra över.

Man fegar ängsligt ur. Kring Jimmie Åkesson, Cissi Wallin och ”Svenska nyheter”. Vad blir nästa drag från SVT-cheferna?

Det var redan i mitten på 1960-talet som Hasseåtage i revyn ”Lådan” skojade om vad som händer när banken har stängt för dagen.

Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?/Gör de kanske nåt som allmänheten inte borde se?/Sitter dom och stoppar pengar i sin egen portmonnä?/Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?, sjöng duon ihop med Gösta Ekman och Fatima Ekman.

Hur SVT-chefernas tankar går bakom stängda dörrar är inte alltid lika enkelt att förstå sig på.

Men ängsliga tycks de vara.

Ta partiledardebatten strax före valet. En utläggning om invandrare från Jimmie Åkesson (SD) fick inte bara Centerns partiledare Annie Lööf att kraftigt protestera och utbrista i ”Hur uttrycker du dig?”. Även SVT:s programledare markerade mot uttalandet med hänvisning till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.

SD rasade och bojkottade valvakan. SVT stod fast vid sin markering. Ett litet tag, i alla fall. Sedan skrev SVT:s programdirektör Jan Helin i en lång artikel i DN om att SVT ska avskaffa denna typ av markeringar.

– Som vanligt är det svårt att tolka det Jan Helin säger, kontrade Jimmie Åkesson.

Sedan var det Cissi Wallin. Omstridd mediapersonlighet redan innan #metoo brakade loss förra hösten. Nu riskerar hon att bli åtalad för grovt förtal för de anklagelser hon riktade mot förra Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen. Vad än SVT:s hycklande chefer säger, visste de förstås om den risken när de engagerade henne för att göra ett tv-program om kvinnor i Polen.

Nu har det stoppats. För att fokus inte ska hamna på det kommande åtalet i stället för programmets innehåll.
Min gissning är att det aldrig kommer att visas. Om ett tag kan SVT stoppa det i papperskorgen med motiveringen att det är för gammalt.

1 av 3 | Foto: Jan Collsiöö / TT
Satirduon Hasse och Tage.


Och nu ”Svenska nyheter”. Det ofta mycket roliga, fräcka och provokativa satirprogrammet med Jesper Rönndahl.

Att kineser skulle bli rosenrasande över senaste fredagens ”informationsfilm” till de kineser som ska besöka Sverige, lär knappast ha kommit som någon överraskning. Att SVT lät publicera den på den kinesiska plattformen Youku, var naturligtvis en medveten satsning för att få reaktioner.

Men nu backar man ängsligt och har tagit bort den därifrån, när kinesiska ambassaden krävt ursäkt av SVT och lämnat in en protest hos Utrikesdepartementet.

Finns det inte någon stake i ledningen? Vad blir nästa drag hos ängsliga SVT-chefer?

När och om samer tar ton mot dokumentärserien om samiska modellen Ida Ovmar. Afrikaner mot ”Liberty”. Indier mot David Batras serie om landet. Eller om korna i Djurarpsdalen ilsket börjar råma om hur de skildras.

SVT-cheferna får väl trösta sig med att de åtminstone inte behöver handskas med ilskan mot TV 4:s senaste avsnitt av ”Kalla fakta”…

Publicerad:

LÄS VIDARE