Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt kämpar mot premiärnerverna

Av: 

TT

Carina Bergfeldt är aktuell med pratshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT. Arkivbild.
Carina Bergfeldt är aktuell med pratshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT. Arkivbild.

NÖJE

Efter flera år av Skavlandominans tar Carina Bergfeldt tar över fredagskvällarna i SVT.

Nu löper den rutinerade journalistens nerver amok inför premiären.

– Vissa människor vill att det ska vara jättedåligt, och jag vill inte göra dem nöjda, säger hon.

Det finns många skillnader mellan att vara korrespondent i ett av världens största länder, och att hålla i en pratshow hemma i Sverige. Inför premiären av "Carina Bergfeldt" har huvudpersonen själv upptäckt flera "tics" från tiden i USA som i sista stund måste arbetas bort.

– När man går live som korrespondent står man väldigt bredbent, som en trädstam. I och med att du är utomhus i alla konstiga situationer så ska det inte gå att rubba dig, det ska kunna komma en tornado. Nu märker jag att jag står som en trädstam i studion, det ser inte klokt ut, säger hon och skrattar.

Vid årsskiftet gick Fredrik Skavlan på föräldraledighet, och hans program som har sänts sedan 2009 tar en paus. Carina Bergfeldt har fått höra från SVT att hon inte är "Lillskavlan", "Nya Skavlan" eller ens hans vikarie. Det här är hennes show.

– Jag är jättenervös. Det kommer direkt efter "På spåret" med två miljoner tittare och det har inte varit en kvinnlig programledare på länge. Vissa människor vill att det ska vara jättebra och jag vill inte göra dem besvikna, vissa människor vill att det ska vara jättedåligt och jag vill inte göra dem nöjda, säger hon.

Måste motbevisa

Carina Bergfeldt är van vid att intervjua människor under extrema situationer, och berättar att hon alltid har dragits till "elände". Hon kopplar det till sin uppväxt i en dysfunktionell familj, något hon bland annat har berättat om i "Sommar i P1" 2019.

– På något sätt har kaosartade situationer känts bekanta och jag har märkt att jag är bra på att få folk att prata när det handlar om svåra saker. Det känns viktigt att ge dem en röst, säger hon.

TT: Var får du din egen drivkraft ifrån?

– Jag tror att det är en medfödd överlevnadsinstinkt. Jag har blivit tillsagd att jag inte är bra och att jag inte är värd att ha det bra, hela mitt liv. För att överleva måste du försöka motbevisa det, vad är annars poängen? Om de inte har fel kan man lika gärna ge upp, och det vill jag inte.

Hemliga gäster

Ännu är det inte offentligt vilka gäster som kommer att sitta i Carina Bergfeldts intervjusoffa. Under 2020 blev hon själv intervjuad av Fredrik Skavlan, men han kommer inte att dyka upp i hennes program.

– Nej, han är inte planerad säsong ett. Skavlan är väldigt privat, han gillar inte att berätta mycket om sig själv. Som gäst tror jag inte att han skulle öppna sig så mycket som tittarna skulle vilja, men skulle han vilja prata om det ena och det andra och det tredje är han välkommen!

Programmet har premiär den 15 januari i SVT1.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag har en tendens att göra saker som skrämmer skiten ur mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Carina Bergfeldt

SVT, Sveriges Television

Fredrik Skavlan