Mejla

Torbjörn Ek

”Idol’ har äntligen slutat pissa på dansbandspubliken”

Nöjesbladets Tobbe Ek har tittat på ”Idol” – eller var han på karaokebaren i Rågsved?

NÖJE

Är det ”Idol” – eller karaokekväll på pizzerian i Rågsved?

Jag vet faktiskt inte.

För när juryn äntligen lyckats hitta fler personligheter än på ett helt decennium tycks de istället helt tappat bort artist-identiteterna.

Ni känner igen dem från varje karaokebar i hela Sverige. De klassiska karaoke-karaktärerna som också var på plats i TV4:s ”Idol”-studio ikväll:

Den spralliga teaterapan som skämtar till den mest allvarsamma balladen (Christoffer), småbarnspappan med artistdrömmar som inte kan hålla takten (Freddie), den unga tjejen som inte riktigt vågar ta för sig på scenen (Dao), rockkillen som inte alltid hittar rätt med tonerna (Kim), den tatuerade rockbruden som nästan alltid sjunger nåt udda som ingen kan sjunga med i (Astrid), schlagerälskaren som kan göra om den mest avancerade grungelåt till dansbandsfoxtrot (Gottfrid).

”Jag älskar Gottfrids tydlighet och att ”Idol” för första gången sedan programmet startade har slutat pissa på Sveriges enormt stora dansbands- och schlagerpublik.”

Foto: OLA AXMAN/JERKER IVARSSON

Och så publikfavoriten, som kan sjunga i princip vad som helst och ändå kunna räkna med det högsta jublet (Tusse).

Ett härligt gäng karaokesångare

Men problemet för publikfavoriten är att han är för mycket kameleont, som kan göra alla låtar bra. Tusse Chiza förändras med låten, istället för att förändra låten till sin. Hur impad jag än är av hans smarthet på scenen, hur glad jag än blir av hans charm så undrar jag vem han vill vara? Vad vill han sjunga, hur vill han se ut, vilka är hans publik, egentligen?

Och nu är det faktiskt dags för årets idoler att steppa upp lite. När juryn i år har hittat fler spännande personligheter än på hela decenniet har de istället helt tappat bort den musikaliska identiteten hos det här härliga gänget karaokesångare.

Istället för pop- och rockstjärnor som säljer ut arenor ser jag istället ett gäng potentiella musikalartister, radiopratare, programledare, buskisskådisar. Eller, och mest troligt, den som varje år vinner Viking Lines karaoketävling.

Hon kan utmana Tusse om segern i Globen

Och det är inget fel med något av ovanstående. bara inte det som jag tror att varken TV4 eller juryns Kishti Tomita, Nikki Amini, Anders Bagge och Alexander Kronlund hoppats på.

Så de kan vara glada över två tydliga undantag.

Gottfrid Krantz så klart, den enda av årets deltagare som jag faktiskt vet och förstår var han vill vara som artist. Jag älskar hans tydlighet och att ”Idol” för första gången sedan programmet startade har slutat pissa på Sveriges enormt stora dansbands- och schlagerpublik.

Och Astrid Risberg. Oj, vad hon har utvecklats under årets säsong. Fortsätter hon så här kan hon på riktigt utmana Tusse om segern i Globen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Av: 

Torbjörn Ek

Publisert:

LÄS VIDARE

”Idol” har blivit mest bara mys än en jakt på nästa superstjärna

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol 2019

Idol

TV4

Alexander Kronlund

Anders Bagge

Nikki Amini

Kishti Tomita