Mejla

Sandra Wejbro

Bianca Meyer är den enda som går vinnande ur ”Della Q”-bråket

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer drev tillsammans podcasten ”Della Q” som splittrades tidigare i år.
Foto: SPOTIFY
Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer drev tillsammans podcasten ”Della Q” som splittrades tidigare i år.

De hade en omtalad podd, de bråkade och de splittrades.

Nu har Moa Wallin och Anna Björklund från ”Della Q” startat varsin ny podd – på samma dag. Utan det lilla pr-kriget hade nog ytterst få brytt sig.

När ”Della Q” imploderade någon gång i början av april, efter att Anna Björklund lagt ut ett inlägg på Instagram där hon avslöjade kollegan Moa Wallins graviditet, förklarade de uppbrottet med att de varit på väg åt olika håll.

I de nya poddarna blir det tydligt åt vilka.

Drunknar i antiklimax och blek loungemusik

Med Spotify i ryggen har Wallin släppt en välproducerad gravidpodd, ”Mamma Moa”, där hon bland annat i amerikanskt influerad anda bjuder på ”gender reveal”; en tårfylld inspelning där hon och hennes kille får veta könet på barnet. Hon läser ur sin dagbok, förklarar valet av namn och frågar ut en barnmorska om vad som händer i hjärnan när man är gravid (”hormoner”, är tyvärr det tråkiga svaret på alla frågor).

Wallins kännetecken, den bitska humorn, drunknar i antiklimax och blek loungemusik.

Teorier om att samhället ”feminiserats” lanseras

Anna Björklunds ”Café Q” är en betydligt mindre lyxig produktion (det kan man höra på det bitvis burkiga ljudet). I premiäravsnittet samtalar hon med Expressens biträdande kulturredaktör Jens Liljestrand om manlighet.

Teorier om att samhället ”feminiserats” lanseras och att det är kvinnors förkärlek för skvaller som gör att upphöjda män, som Jörn Donner och Ingmar Bergman, alltmer hängs ut som grisiga privatpersoner.

Det är rätt mycket ”Della Q”, minus de två andra medlemmarnas inspel.

Rätt rimligt att ilska måste behärskas på en arbetsplats

Mest intressant blir det när Björklund berättar om en incident på Stureplanskrogen Riche där hon i vredesmod ”sprätter” en servettring av papper i riktning mot en icke namngiven kollega. Hon beklagar sig över hur sådant beteende betraktas som så oacceptabelt att det plötsligt var hon som hade ”problem med sin ilska” och behövde korrigeras.

Liljestrand invänder milt att ”folk inte ska behöva känna sig rädda när de jobbar” och att det kanske är rätt rimligt att ilska måste behärskas på en arbetsplats.

Det blir en ofrivillig psykologisk inblick i mentaliteten hos någon vars främsta styrka knappast är självkritiken.

 

Den enda i ”Della Q”-gänget som ännu inte startat en podd, men som sägs ha planer på det, är komikern Bianca Meyer. Hittills är det hon som framstår som det infekterade poddkrigets största vinnare.

 

Av: Sandra Wejbro

Publicerad:

LÄS VIDARE