Nyborg i ”Borgen” utsedd till Danmarks bästa fiktiva statsminister

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2022-07-21

Birgitte Nyborg har kallats för "den bästa fiktiva statsminister Danmark någonsin har haft". Arkivbild.

Bigitte Nyborg har kallats för ”den bästa fiktiva statsminister Danmark någonsin haft”. I ”Borgen” ställs hon inför frågor kring ärlighet, personlig integritet och vad som är värt att offra i maktens namn.

Är det möjligt att hålla sig kvar vid makten och samtidigt vara ärlig mot sig själv – och hur stora uppoffringar måste man vara beredd att göra för att stanna på den absoluta toppen?

Det är frågor som Birgitte Nyborg, i Sidse Babette Knudsens tappning, tampas med i den danska tv-serien ”Borgen”.

Dramaserien, som hade premiär 2010 och som hittills sänts i fyra säsonger, har blivit en succé långt utanför Danmarks gränser – och Birgitte Nyborg har i dansk media kallats för ”den bästa fiktiva statsminister landet någonsin har haft”, trots, eller kanske på grund av, sina brister.

Turbulent familjeliv

Nyborg, som vid ”Borgens” början just valts till Danmarks första kvinnliga statsminister, försöker under seriens gång att balansera ett alltmer turbulent familjeliv med positionen som landets mäktigaste person. Den nyvalda statsministern blir också – i likhet med den mängd rollkaraktärer som vi kunnat se i allt från Shakespeares dramer till tv-serier som ”Succession” – snabbt varse att makt inte bara berusar, utan också korrumperar.

Från att ha sagt adjö till såväl make som till ett antal politiska ideal redan i seriens första säsong tvingas Birgitte Nyborg därefter till allt större kompromisser, för att i den fjärde vändan utsätta sig för såväl förnedrande tv-intervjuer tillsammans med sin klimataktivistiske son som partnerskap med tidigare ärkefiender. Allt för att klamra sig fast vid makten – och få ”likes” på Instagram.

Makt eller ärlighet

Enligt seriens skapare Adam Price kretsar ”Borgen” kring frågan om vem eller vilka som har den egentliga makten i en demokrati och vad som krävs för att ta sig dit, men kanske framförallt om det överhuvudtaget är möjligt att nå den absoluta makttoppen och samtidigt vara ärlig mot sig själv.

Ingen förkroppsligar dilemmat mer än Birgitte Nyborg – men frågan som om och om igen ställs under seriens gång får aldrig ett entydigt svar. Och kanske är det också just genom att kompromissa med sina ideal, offra sin familj och spela politiskt fulspel som Nyborg faktiskt är ärlig mot sig själv.

För är det något som denna ”Danmarks bästa fiktiva statsminister” är, så är det en tvättäkta fullblodspolitiker.

Följ ämnen i artikeln