Stjärnspäckat framför filmkamerorna när Cannesfestivalen är tillbaka

Elisabeth Moss är en av alla stora namn som medverkar i Wes Andersons ”The French Dispatch”
Elisabeth Moss är en av alla stora namn som medverkar i Wes Andersons ”The French Dispatch”

Ingen svensk film tävlar om Guldpalmen i Cannes i år.
Men flera filmer har svensk anknytning. Inte minst franska ”Bergman island”, inspelad på Fårö där Ingmar Bergman bodde under många år. Och Noomi Rapace gör huvudrollen i en isländsk film.

På grund av pandemin är årets Cannesfestival flyttad från maj till 6-17 juli. När festivalcheferna Thierry Frémaux och Pierre Lescure under torsdagen avslöjade årets filmer, utlovade de en traditionell festival med glamorösa röda mattan-visningar och hundraprocentig beläggning i biograferna.

Och – samtidigt – att man vidtar massor av säkerhetsåtgärder för att hindra eventuell smittspridning. Hur de får det att gå ihop återstår att se när vi är på plats…

Festivalcheferna Thierry Frémaux och Pierre Lescure.
Festivalcheferna Thierry Frémaux och Pierre Lescure.

Om det blir lika många stjärnor på plats vet man ju heller inte.

Men av de som är med i filmer som visas finns bland annat Adam Driver, Charlotte Rampling, Sophie Marceau, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Catherine Deneuve, Sean Penn, Matt Damon och – i den mest stjärnspäckade filmen, Wes Andersons ”The French dispatch” – den helt galna rollistan Timothée Chalamet, Elisabeth Moss, Frances McDormand, Saoirse Ronan, Owen Wilson, Adrien Brody, Edward Norton, Bill Murray, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Benicio Del Toro, Anjelica Huston och Liev Schreiber.

Bland kända regissörer som tävlar om Guldpalmen finns François Ozon, Paul Verhoeven, Sean Penn, dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadi – och så franska Mia Hansen-Løve, vars film ”Bergman island” är inspelad på Fårö. Handlar om ett filmpar (Tim Roth, Vicky Krieps) som åker dit för att få inspiration till sina kommande projekt. Svenskar som Joel Spira, Albin Grenholm, Anki Larsson, Melinda Kinnaman och Stig Björkman är också med i filmen.

Adam Driver är en av skådisarna vars film visas på årets Cannesfestival.
Adam Driver är en av skådisarna vars film visas på årets Cannesfestival.

Norrmannen Joachim Trier tävlar också om Guldpalmen med ”Världens värsta människa”, delvis inspelad i Trollhättan.

Eskil Vogts psykologiska thriller ”De oskyldiga” har också svensk anknytning, den har fått stöd av Svenska Filminstitutet och har svenska medproducenter. Tävlar i sidosektionen Un Certain Regard.

Det gör även isländska ”Lamm”, där Noomi Rapace spelar kvinnan i ett par som föder upp får på en vackert belägen men fjärran gård.

Att Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” inte skulle vara med avslöjades för någon vecka sedan. Filmen är inte klar, man väntar till nästa år. Efter Guldpalmsvinsten för ”The square” 2017, har väl den svenska regissören mer eller mindre ett frikort in i tävlingen vilket år som helst.

Hans och Erik Hemmendorffs bolag Plattform är för övrigt medproducenter till ”Bergman island”.

Ruben Östlund med Guldpalmen han vann på Cannesfestivalen 2017.
Ruben Östlund med Guldpalmen han vann på Cannesfestivalen 2017.
Publisert: