Karl Fredrik: Petters mamma grät när vi köpte gården

Berättar om livet på Eklaholm, kärleken och de ibland alldeles för närgångna fansen

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-03-24

HAGESTAD. Besökskaos, parkeringskaos – och kunder som ogenerat kikat runt i deras privata hem.

Tv-succén förändrade allt över en natt.

– Det känns mycket bättre nu när man tänker att man bor i ett tivoli och att man är en apa i bur, säger Karl Fredrik Gustafsson, 34.

Iklädd morgonrock och med en kopp kaffe i ena handen går han sin morgonrunda i butiken knappt en vindpust bort, på andra sidan den kullerstensbelagda innergården från 1600-talet.

Mitt på gården tronar stoltheten med ännu äldre anor, det gamla olivträdet från regionen Murcia i sydöstra Spanien. Det som Karl Fredrik Gustafsson räddade från att bli kaffeved när olivlunden skulle bebyggas.

– Världens äldsta olivträd är 3 500 år och finns på Kreta, det här är cirka 800 år. När jag var i Spanien på inköpsresa fick jag nys om det. Jag kunde stå och välja mellan en åttahundraåring och en femhundraåring. Och det är också lite konstiga perspektiv. De här träden skulle ha sågats ner och det är ju ingen rolig tanke. Då adopterade vi det här trädet. Vi hade ändå en klimattransport som skulle gå och då tyckte vi att det var både häftigt och försvarbart, säger Karl Fredrik.

Köket i gårdens privata bostad, som Karl Fredrik delar med kärleken Petter Kjellén, 38, går i grått och mässing. I dag går den vackra järnspisen varm, det doftar nygräddat bröd och på spisen puttrar citrusmarmelad.

– Det här var det fulaste 70-talsköket i alla kombinationer av brunt, orange och grönt man kan tänka sig. Förmodligen supertrendigt, för i början av 70-talet fick det vara med i Smedstorps kökskatalog, säger Petter Kjellén med ett snett leende.

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén med hunden Hamilton i orangeriet i den privata delen på Eklaholm.

Det var hans syster som hittade gården och tyckte att Karl Fredrik och Petter skulle köpa. Paret hade träffats i Malmö via en nätdejtingsajt året innan, 2014, och kände båda två snabbt att de ville ut på landet. Då letade de efter en sommarstuga eller ett helgboende. Gården hade stått tom i ett par år, hette Eklaholm och låg längs en landsväg på Österlen – dit de egentligen inte ville flytta. Det var för långt österut.

– Vi köpte gården hösten 2015, mindre än ett år efter att vi hade träffats, så det här är vårt första gemensamma boende. Petters mamma grät. Hon tyckte väl kanske att det var ett stort projekt att ta sig an, säger Karl Fredrik.

Och tufft blev det. På dagarna jobbade ekonomen Petter i Malmö och Karl Fredrik gick landskapsarkitektsutbildningen i Alnarp. På kvällar och nätter renoverade de den gamla släktgården, Petter i bostaden och Karl Fredrik i det gamla svinstallet.

– Medan Petter rev fuktskadade tapeter här inne så stod jag med högtryckstvätt där ute och gjorde rent tak och väggar – och skiten bara rann ner. Bakom den var det grön färg. Det var så äckligt, säger Karl Fredrik med avsmak.

”Många lite medelhavsliknande träd klarar sig jättebra utomhus, det är bara vårt stora gamla olivträd vi har skyddat och satt in extravärme eftersom det var den första vintern”, säger Karl Fredrik.

Planen var att Karl Fredrik skulle driva en butik några månader under 2016 i en liten del av svinstallet. Han, som är utbildad florist och trädgårdsmästare, behövde som studerande pengar.

– Butiken skulle vara i den första delen, den som vi kallar Flowerbaren, säger Petter.

Men butiken blev välbesökt och Karl Fredrik hade svårt att hinna med både studier och butik. Till slut hoppade han av skolan.

Karl Fredrik blev intresserad av växter redan som barn.

– Jag har alltid älskat blommor, alltid. Gammelfarmor sådde allting och kunde alla växtnamn på latin, så jag gick med henne. Farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker och blommor också, säger han.

Efter gymnasiet fortsatte han på floristutbildning i Västerås. Praktiken gjorde han i en blomsterhandel i Oslo – bland kunderna fanns både norska kungahuset och hotellmagnaten Petter Stordalen.

– Då fick jag möjlighet att jobba med att dekorera Petter Stordalens kontor, men också privata hem – för ungefär 10 000 norska kronor i veckan.

Det färgglada 70-talsköket har förvandlats till ett lantligt kök i milda färger.

Det var efter att han varit med i ”Nyhetsmorgon” i TV4 som han blev kontaktad av ett produktionsbolag – och det ledde fram till hans ”Karl Fredrik på Österlen”.

Karl Fredrik och Petter förstod att livet kanske skulle förändras lite efter programmet.

– Vi blev lite tagna på sängen, vi trodde inte att det skulle bli så här populärt. Hoppades gjorde vi ju, säger Karl Fredrik.

– Det har varit en massa folk som varit nyfikna och kommit hit och sökt upp oss på olika sätt, säger Petter.

En del av besökarna har propsat på att få besöka den privata trädgården, andra har helt sonika öppnat ytterdörren och knallat runt i deras hem.

– Det var folk som kom och sa: ”Ja, vi var och kollade lite. Ni hade inte bäddat sängen, men det gjorde inte oss någonting”, säger Petter.

Just nu rullar säsong två av ”Karl Fredrik på Österlen” – och det blir även en tredje, avslöjar Karl Fredrik.

I badrummet står ett badkar i mässing ”Petter sa: Är det ett mässingsbadkar så fick jag betala det själv. Vissa saker kanske Petter tycker är lite överdrivna”, säger Karl Fredrik. På en tavla intill vakar gårdens husdjur.

Karl Fredrik och Petter, som sedan ett år är anställd i företaget, jobbar sju dagar i veckan.

Någon semester har de inte hunnit ha det senaste året. Och båda längtar efter att få tillbringa mer tid tillsammans.

– Vi behöver få andrum tillsammans under längre tid än bara några timmar på morgonen. Så vi har beslutat oss för att köpa hus i Italien … nej, vi kommer aldrig att berätta var, säger Karl Fredrik och skrattar.
 

”Vi älskar våra kunder, men någon dag vore det skönt att bara få gå runt och påta i sin trädgård och inte tänka på hur man är klädd, rensa lite ogräs, lyssna på musik, bara gå in i sitt. Jag behöver andrum, det är därför jag älskar att gå runt i morgonrocken med en kopp kaffe.”

Karl Fredrik om sin dröm