Lind: Håll kulturskolan öppen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid torsdagens pressträff.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid torsdagens pressträff.

NÖJE

Håll kulturskoleverksamheterna öppna för barn och unga. Det var budskapet från kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid morgonens pressträff.

– Det är viktigt att idrotts- och kulturverksamheter för unga håller öppet även när andra verksamheter stänger ned. Offentliga verksamheter för barn och unga bör återupptas, sade Amanda Lind under presskonferensen, som hölls tillsammans med bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S).

Anledningen till uppmaningen är att man vill undvika negativa effekter hos den yngre befolkningen.

– Pandemin försvårar för daglig rörelse och annat som ger livet mening. Vi vill undvika negativa följder för barn och ungas hälsa och vi kan alla hjälpas åt att ge barnen ett så normalt liv som möjligt, säger Amanda Lind.

Viktigt för barnen

Uppmaningen gäller främst verksamheter som riktar sig till barn födda efter 2005. Jalle Lorensson, ordförande i Kulturskolerådet, är glad för att man nu lyfter fram Kulturskolans betydelse för barn och unga, och inte bara fokuserar på idrotten.

– Det är väldigt viktigt för barnen, vi hade distansundervisning de sista två månaderna i våras och de kom tillbaka i augusti. Och det var rörande scener på vår kulturskola då, de älskar att få träffa sina lärare och hålla på med det de älskar, även om distans ibland fungerar väldigt bra också.

Avvaktar

Lorensson är också chef för kulturskolan i Malmö, och där avvaktar man med att öppna skolan fysiskt.

– Här är det en drastisk smittspridning just nu. Så det känns inte som läge. Annars tycker jag man ska göra som kulturministern säger, ser man att man kan vidta åtgärder och kan klara av att coronanpassa så ska man göra det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN