Loreen om övergreppet: ”Accepterar det inte”

Uppdaterad 2017-11-24 | Publicerad 2017-11-12

#Metoo har nått musikbranschen.

Nu vittnar flera kända artister om trakasserier, närmanden och könsdiskriminering.

En av dem som utsatts för övergrepp är Loreen.

– Jag fattar varför det är där, men jag accepterar det inte, säger hon.

Allt startade med upproret #Metoo. Nyligen kom #tystnadtagning där personer vittnade om sexuella övergrepp inom film- och teaterbranschen.

Nu framkommer det att samma kultur finns att hitta i musikbranschen.

En som själv blivit utsatt för övergrepp är artisten och ESC-vinnaren Loreen.

– Absolut, det finns ju där. Jag fattar varför det är där, men jag accepterar det inte och jag kör mitt race ändå för det är det som krävs. Inte att man beklagar sig utan att man gör nånting, säger hon.

Loreen vittnar om en obalans mellan män och kvinnor i musikbranschen. Hon ser hur kvinnor inte vågar ta plats bland män, och tror att musikbranschen snart får sitt eget uppror.

– Jag skulle säga att det viktigaste arbetet är att brudarna inte ställer sig längst bak utan att de ställer sig längst fram. Och det kommer vara lite uppförsbacke men så är det alltid med förändring. Men den förändringen kommer och den är där snart. #Metoo är ett fantastiskt skifte, att kvinnor vågar ställa sig upp och tala sin sanning.

”Fotade hennes rumpa”

Stjärnproducenterna Jenny och Cecilia Vas, har valt att jobba mycket ihop för att slippa trakasserier och övergrepp.

– Vi jobbar tillsammans, vi är systrar, vi har en studio där vi producerar. Så vi har skapat vår egna miljö just av den anledningen. Där jobbar vi uteslutande med varandra just för att där får vi den respekten vi förtjänar, berättar systrarna.

Reggeaartisten Syster Sol, 34, ser hur män och kvinnor på scenen behandlas olika av publiken. Under en spelning klev några killar upp på scenen mitt under framträdandet och gick på hennes dansare.

– De fotade hennes rumpa och skrek en massa sexistiska saker till henne, varpå jag kliver upp deras bord och sparkar ut en ishink över hela gänget i ren “back off” liksom. Och det är ju sådana situationer man ställs inför i princip på varje spelning.

Vad kan musikbranschen göra för att rätta till problemen?

– Jag tror precis som alla säger att det är väldigt viktigt att det kommer från ledningen, att man tydliggör för alla anställda vad det är för värdegrunder man har på ett företag. Så att det inte någonstans ges utrymme för en sådan kultur.

”Vad har jag gjort som man?”

Sångaren Robin Stjernberg ser att musikbranschen har ett problem när det kommer till jämställdhet.

– Det finns rötägg överallt, vidriga människor.

De senaste veckornas uppror har fått honom att fundera mycket på sitt eget agerande.

– Man har gått igenom och försökt rannsaka sig själv. Vad har jag gjort som man? Och vad har jag inte gjort? Jag har ju inte gått in när jag har sett något. Det är skitbra det som händer nu.

Får inte in några anmälningar

Jan Granvik är ordförande på Musikerförbundet, som har 3000 medlemmar, frilansande artister och musiker. Förbundet har nu tagit initiativet till att samla medlemsorganisationerna inom SAMI för att kartlägga hur vanligt sexuella trakasserier, kränkningar och könsdiskriminering är i musikbranschen.

– I dagsläget får vi inte in några anmälningar kring detta till oss, men det betyder ju inte att problemen inte existerar. I dag känner vi inte till omfattningen av det här problemet och vi behöver ett system för hur vi får in anmälningar och hur vi sedan ska hantera dem. Att vi går samman ger större tyngd och kraft i det hela. Att alla som kan hjälpa till, gör det, säger han.

Musikförläggarnas vd Elisabet Widlund är medveten om att problemen finns även i musikbranschen.

– Det är nedsättande kommentarer, närmanden och man blir annorlunda behandlad på grund av sitt kön.

Hon säger att de jobbar hårt för att kvinnor ska känna sig trygga.

– Vi har ganska mycket insatser för att jobba med den här typen av problem och för att stärka jämställdheten. Man kan få coachning och hjälp att skriva jämställdhetsplaner för att motverka sexuella trakasserier, säger Elisabeth Widlund.