”Ove”-författaren: Skriva räddade mitt liv

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2017-07-30

Han har sålt miljoner böcker över hela världen.

Men skrivandet handlar om något annat för Fredrik Backman.

– Mina fantasivärldar är den enda platsen i världen där jag någonsin känt mig trygg, säger han i sitt sommarprat.

Fredrik Backman var ”ett väldigt oroligt barn”. Han hade svårt att få kompisar och att över huvud taget prata med andra människor, berättar han i söndagens Sommar i P1.

Men när han började skriva i lågstadiet hittade han plötsligt ett sätt att uttrycka sig. Han jämför det med att spela ett instrument.

– Plötsligt kan man se i ögonen på den som lyssnar att nu känner du det jag känner. Det är så här jag mår, det är här det gör ont. Och det var så bokstäver funkade för mig. De blev mitt sätt att kommunicera, säger han.Och jag tror att det räddade mitt liv.

Utgiven i 30 länder

Så småningom skickade han sina historier till förlag, men blev konstant refuserad. En gång med motiveringen "vi ser ingen kommersiell potential i den", enligt Backman.

Historien var ”En man som heter Ove”, som några år senare gavs ut i 30 länder, låg etta The New York Times bästsäljarlista och blev Oscarsnominerad film.

– Om jag är kommersiell så är det inte för att jag försöker vara det. Det är för att jag själv råkar gilla kommersiella grejer, och det enda det betyder är att jag är vanlig. Jag är inte exceptionell, säger han.

Backman lägger upp sitt sommarprogram som en rad tips till aspirerande författare. Bland annat att det är okej att ha dåligt självförtroende.

”Komplett skitstövel”

Trots framgångarna och att han precis färdigställt sin sjunde roman tror Backman lika lite på själv nu som när han började skriva, säger han.

– Människor med perfekt självförtroende skriver inte bra grejer. De har inte tillräckligt mycket ångest för att riva sönder allting och börja om 15 gånger.

Samtidigt drar sig inte Fredrik Backman för att ta strid för sina böcker. Författaren har bytt förlag tre gånger och har "bråkat väldigt mycket".

– Det finns väldigt många förläggare och förlagschefer som gärna berättar att jag är en komplett skitstövel om du frågar dem, säger han.

Programmet sänds i P1 klockan 13 och finns sedan morgonen tillgängligt som podd.