Skavlan om slutet: ”Har varit en fin resa”

Anna Grönberg/TT

Uppdaterad 2021-12-25 | Publicerad 2021-12-02

Efter 13 år som programledare för ”Skavlan” tackar Fredrik Skavlan för sig på fredag.

– Det viktigaste jag har lärt mig är att ingen av de personer som jag har mött i programmet har visat sig vara exakt som jag trodde, säger han.

Under de senaste 13 åren har pratshowen ”Skavlan” varit en av linjär-tv:s sista lägereldsbastioner på fredagskvällarna. Höstens säsong blir programmets sista och det är också med ett visst vemod som programledaren Fredrik Skavlan tackar för sig.

– Jag var förberedd på att det skulle bli mer och mer känslosamt, vilket inte har så mycket att göra med att jag tycker att det är så viktigt att vara programledare, utan mer med att jag har haft en väldigt kul arbetsplats. Mer eller mindre samma människor har jobbat tillsammans i dessa 13 år – och då blir man som en liten familj. Så jag tror att många av oss känner en form av vemod – det har varit en väldigt fin resa, säger han.

Fredrik Skavlan i avskedsprogrammet tillsammans med Felix Herngren, Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson, Vitrysslands oppositionsledare Svetlana Tichanovaskaja och komikern Else Kåss Furuseth. Pressbild.

”Nordisk tanke”

Under årens lopp har ett stort antal mer eller mindre kända gäster slagit sig ned i fåtöljerna i tv-studion för att berätta sina historier, däribland Dalai Lama, Greta Thunberg och prinsessan Madeleine med maken Chris O’Neill.

Att bjuda in personer från olika bakgrunder – med skilda livserfarenheter – och ibland även vitt skilda åsikter – var också något helt nytt när programmet började sändas, enligt Fredrik Skavlan.

– När jag började för 25 år sedan handlade de flesta pratshower om antingen komik, underhållning, politik eller sport – men vi blandade allt detta till ett format. Och det var en väldigt nordisk tanke – att alla sorters människor skulle kunna mötas. Min tanke var att alla skulle kunna prata med varandra – gästerna skulle inte ha någon ångest över att träffa personer vars värderingar eller bakgrunder skilde sig från deras egna, säger han.

En av orsakerna till att pratshowen nu går in på sitt 13:e år kan vara att det muntliga samtalet på andra platser i vårt samhälle alltmer lämnat plats för mer digitala kommunikationsvägar, enligt den norske programledaren.

– På ett sätt upplever jag att det här formatet har blivit allt viktigare. Folk pratar allt mindre med varandra – vi sms:ar istället för att ringa och gömmer oss bakom små tangentbord. Men att se varandra i ögonen och ha ett samtal gör något med oss. Då måste vi stå för våra åsikter. Så det ser jag som en viktig funktion för det här programmet – att det kan inspirera till att hålla i gång pratet, säger han.

Greta Thunberg och Michael Moore hos Fredrik Skavlan (mitten) 2019. Pressbild.

”Redo för det oväntade”

Såväl samhället som medielandskapet har genomgått stora förändringar under de 25 år som gått sedan den norske programledaren inledde sin journalistbana – och själv understryker han att ambitionen alltid har varit att ha ett öppet diskussionsklimat i ”Skavlan”.

– Det finns saker som var helt normala för mig att fråga om för 25 år sedan som jag inte skulle fråga om i dag – allt är avhängigt av tid, plats och kontext. Jag försöker att hålla högt i tak, och jag tycker att man ska ha en mer förlåtande inställning kring vad man får lov att prata om och hur, säger han.

Vad som står på agendan efter att det sista programmet har sänts är fortfarande en öppen fråga – men något Fredrik Skavlan tar med sig från tv-åren är att vara redo för det oväntade.

– Det viktigaste jag har lärt mig är att ingen av de personer som jag har mött i programmet har visat sig vara exakt som jag trodde. Du kan göra hur mycket research som helst, men det dyker ändå alltid upp något oväntat. Så jag har också fått utmana mina fördomar genom åren, säger han.

Fredrik Skavlan i sminket inför det allra sista programmet av "Skavlan". Pressbild.