Ulf Lundell

Lasse Lindboms ilska mot SVT:s dokumentär om Ulf Lundell

”Jag tänkte: Vad fan är det här?”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Musikern och producenten Lasse Lindbom.
Musikern och producenten Lasse Lindbom.

NÖJE

Lasse Lindbom producerade flera av Ulf Lundells succéskivor på 80-talet.

Trots det nämns han inte med ett ord i nya dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten”.

– Jag tänkte ”vad fan är det här?”, säger Lindbom till Aftonbladet.

Under onsdagskvällen sändes första delen av Ulf Lundell-dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten” på SVT. Musiklegendarens karriär avhandlas med intervjuobjekt som journalisten Göran Greider, Sigge Eklund och artisten Dotter.

En av de som satt och tittade på den var musikern Lasse Lindbom, 71, producent för Ulf Lundells framgångsrika skivor på 80-talet, album som ”Ripp rapp”, ”Den vassa eggen” och ”Kär och galen” som blev tongivande för Lundells karriär.

Stöttas av Strömstedt

Efter programmet skrev Lasse Lindbom på Facebook:

”Jag är så oerhört besviken över att varken Kjell Andersson eller jag blivit kontaktad eller omnämnda i kvällens Lundell program. Låt mig säga så här, utan oss hade inte Uffes 80 tal blivit vad det blev!”.

Ulf Lundell med band 1980. Från vänster Hans Olsson, Ingemar Dunker, Lasse Lindbom, Niklas Strömstedt, Mats Ronander och Ulf Lundell

Inlägget ha mött starka reaktioner. Niklas Strömstedt som spelade med Ulf Lundell skriver ”Håller verkligen med dig, Lasse! Skandalöst!”.

Nämnde Kjell Andersson var Lasse Lindboms parhäst under inspelningarna och det framkom senare att Andersson blivit tillfrågad att medverka, men tackat nej.

”Korrekturläst hans Lundell-böcker”

När Aftonbladet når Lasse Lindbom är han upprörd.

– Jag gjorde Lundell från ”Ripp rapp” när det verkligen tände till och han gick från 20-30 000 sålda skivor till mycket mer. Jag ska inte säga att det bara berodde på mig, men det blev en skillnad.

Lasse Lindbom är extra besviken för att musikjournalisten Håkan Lahger varit med och gjort dokumentären.

– Jag tänkte inte så mycket på det förrän de började närma sig plattorna på 80-talet och jag blir inte ens omnämnd i programmet. Jag tänkte ”vad fan är det här?”. Eftersom det är Håkan så blir jag extra besviken, jag har korrekturläst hans Lundell-böcker så det här förstår jag inte.

Har det skurit sig mellan dig och Ulf?

– Nej, Ulf är en av de som jag har haft bra avslut med. Vi kände att vi hade gett varandra vad vi kan.

”Fler ute i landet som är besvikna”

Journalisten Marie Nyreröd är den som har gjort dokumentären och hon förklarar hur de har resonerat.

– Lasse Lindbom hade säkert fyllt sin plats där, nu sökte vi Kjell Andersson, de var ju parhästar. Lasse Lindbom har pratat i andra sammanhang om sitt samarbete med Ulf Lundell så vi var i första hand ute efter att få med Kjell Andersson.

Enligt Lasse så nämndes han inte ens i dokumentären?

– Nej, nu är det inte många som nämns som inte själv medverkar. Jag tror det kan sitta fler ute i landet som är besvikna för att de inte fick vara med. Men jag är ledsen om Lasse går omkring och är arg och besviken, det vill jag inte medverka till alls. Lasse Lindbom var och är en viktig del i berättelsen om Ulf Lundell.

Aftonbladet har sökt Håkan Lahger.

Andra delen av dokumentären ”Ulf Lundell – friheten och ensamheten” sänds i SVT1 onsdag 6 januari kl 20.00. Både del ett och två finns på SVT Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Jul- och nyårs-tv:n du inte får missa

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Lundell

Lasse Lindbom