De är favoriter på Guldbaggegalan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Paulin
"Spring Uje spring" om, av och med musikern Uje Brandelius är en av favoriterna till årets Guldbaggegala. Pressbild.

NÖJE

Den hyllade och svängiga feelgood-filmen "Spring Uje spring" har gått för "utsålda" hus – vilket i pandemitider betyder 8 personer i salongen och hittills 9 677 besök.

Inför Guldbaggegalan är filmen en solklar favorit.

Vad är väl en gala i pandemitider? Inget röda mattan-mingel, ingen finklädd publik och någon efterfest där hela branschen samlas och firar eller sörjer uteblivna statyetter är det förstås inte tal om. Guldbaggevinnarna kan i år inte ens skåla i champagne efter tacktalen, då det råder alkoholförbud efter klockan 20, även i Annexet där SVT i år sänder galan.

– Vi får ha jättelyxigt vatten att skåla i, säger Anders G Carlsson, projektledare på SVT och fortsätter:

– Det är som det är i år och det tror jag att tv-publiken har stor förståelse för. Men vi kommer att ha prisutdelare och glada vinnare som får hålla sina tacktal rakt in i tv-kameran i stället för till en stor livepublik. Jag tror att det kan bli en stark upplevelse. På Idrottsgalan blev det många fina ögonblick för att det var ett sådant fokus.

Två programledare

Skådespelaren och artisten Alba August är en av prisutdelarna och ska dessutom uppträda med sin nya singel "Lights". Även Claes Eriksson dyker upp som prisutdelare. David Sundin och Amie Bramme Sey är årets programledare och deras kemi blir en bärande del av showen.

– Det är första gången vi har två programledare och de har ett fint flow. I övrigt är det trots allt 19 Guldbaggar som ska delas ut. Alla filmerna som har producerats utan vetskap om att 2020 skulle bli ett sånt skitår, de måste också få premieras. Någon har ju gjort bästa film även i år, säger Anders G Carlsson.

Flest nomineringar har Amanda Kernells vårdnadstvistdrama "Charter", som också är Sveriges Oscarsbidrag. Sammanlagt har den fått sju nomineringar, bland annat i kategorierna bästa film och bästa regi.

Klena publiksiffror

Henrik Schyfferts "Spring Uje spring", om musikern och radioprofilen Uje Brandelius, har sex nomineringar, exempelvis bästa film, bästa manus, bästa regi och bästa manliga huvudroll. Filmen har gått för "utsålda" hus sedan premiären den 18 december. Med många stängda biografer och maximalt åtta personer i salongen betyder det en publiksiffra på nästan 10 000 i skrivande stund. Filmen tilldelades tidigare i vinter Svenska filmkritikerförbundets filmpris Greta.

Henrik Schyffert har dock tonat ner sina Guldbagge-förväntningar i en tidigare intervju med TT:

– Jag är så luttrad efter att ha blivit överkörd i sådana här sammanhang förr, sa Henrik Schyffert när nomineringarna offentliggjordes.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT den 25 januari.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN